«Αποχωρώντας αφήνω πίσω ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου. Μιας καρδιάς που θέλω να σας διαβεβαιώσω κ. Υπουργέ ότι ποτέ δε λύγισε, ποτέ δεν κιότεψε, ποτέ δεν τρόμαξε μπροστά σε φλόγες πρωτόγνωρης κρίσης μοναδικούς κινδύνους, απειλές και ξενύχτια» είπε ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε έναν αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων στη θητεία του. «Σε όλους εσάς τους μαχητές εδώ μέσα αλλά και εκεί έξω ένα μεγάλο ευχαριστώ», ενώ απευθυνόμενος στον νέο υπουργό του είπε πως θα είναι δίπλα του ως «ενεργός πολίτης, ως εθελοντής».
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Στυλιανίδης αναγνώρισε το έργο του προκατόχου του, αναφέροντας πως όταν τον γνώρισε στις μεγάλες φωτιές της Εύβοιας το 2019, είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα ήθελε έναν τέτοιο άνθρωπο στις Βρυξέλλες.
Ο νέος υπουργός επισήμανε ότι η κληρονομιά που άφησε πίσω ο Νίκος Χαρδαλιάς, «αυτή η σφιχτή οικογένεια θα συνεχίσει όπως είναι. Έδωσε εξετάσεις και πέτυχε. Θα επεκταθούν οι αρμοδιότητες σε επίπεδο πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας πέρα από το ‘αμυντικό’ σύστημα της πυρόσβεσης».
Η Σύσταση του νέου υπουργείου δημοσιεύτηκε την Πέμπτη σε ΦΕΚ.
Πέρα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα, στις αρμοδιότητές του μεταφέρονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ενώ από το υπουργείο Υποδομών και Υποδομών παίρνει την εποπτεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ