Ιστορική στιγμή για τον Δήμο Τεμπών αποτελεί η ολοκλήρωση του σχεδίου για τη σημειακή τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ στη Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου, που θέτει τις βάσεις πολεοδόμησης 1.932 στρεμμάτων, των παραλίων Αιγάνης, Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού.
Τον πρώτο και βασικό λίθο αυτής της ανάπτυξης αναμένεται να βάλει μεθαύριο Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τεμπών με την έγκριση της ερευνητικής μελέτης συλλογής στοιχείων και πολεοδομικής οργάνωσης των παραπάνω παράκτιων οικισμών, προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την τελική φάση υλοποίησής τους.
Οι προτεινόμενες χρήσεις γης -βάσει της μελέτης- περιλαμβάνουν κατοικίες, εμπορικές δραστηριότητες, τουριστικές δραστηριότητες, θρησκευτικούς χώρους κ.ά.
Παράλληλα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κατατεθεί και η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για τη σημειακή τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, της εν λόγω περιοχής, η οποία μαζί με την περιβαλλοντική μελέτη, που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος -και αναμένεται να εγκριθεί- ολοκληρώνει τον φάκελο των απαραίτητων προϋποθέσεων για το επόμενο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία άρτιων οικοπέδων και η χάραξη περιφερειακών οδών, όπου απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η ολοκληρωμένη πολεοδομική λειτουργία της περιοχής. Η μελέτη προτείνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων αυτών των οικισμών, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται από το σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών του Υπουργείου Περιβάλλοντος» δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος του Δήμου Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος.
Αναλυτικότερα, για το τι προτείνει η μελέτη πολεοδόμησης, ο κ. Κολλάτος μας λέει: «Σύμφωνα με τη μελέτη πολεοδομικής οργάνωσης, οι προβλεπόμενες χρήσεις γης περιλαμβάνουν: κατοικίες, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικούς χώρους (εκκλησίες), πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χρήση γης για εμπορική δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών (ανάπτυξης τουριστικών επιχειρήσεων, καταστημάτων εστίασης, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ κ.ά.).
Οι δύο μελέτες, και συγκεκριμένα της σημειακής τροποποίησης των οικισμών και της γεωλογικής (κατάσταση εδάφους, αναλύσεις εδαφών κ.ά.) που επίσης απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν έργα υποδομών, κατατίθενται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή.
Ακολούθως, προβλέπεται να κατατεθούν προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, όπου μαζί με την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που έχει κατατεθεί και αναμένεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα δώσουν το πράσινο φως εφαρμογής τους».
Βέβαια η υλοποίηση των τροποποιήσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των εγκρίσεών τους σε ΦΕΚ.
Να σημειωθεί ότι με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι σημειακές τροποποιήσεις συμπεριλαμβάνονται στο ήδη εγκεκριμένο ΣΧΟΑΠ, για τη Δημοτική Ενότητα Κάτω Ολύμπου.
Ο δήμαρχος κ. Κολλάτος δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία αυτού του φιλόδοξου σχεδίου, που ο ίδιος προώθησε με επιμονή και μεγάλες προσπάθειες, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του όσον αφορά στη γραφειοκρατία που ακολουθεί…
«Η γραφειοκρατία είναι αμείλικτη» τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να την «πολεμήσει» με τα ίδια όπλα: «υπομονή, επιμονή και αγώνα ώστε να περάσουν τους σκοπέλους των εγκρίσεων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όσο το δυνατό γρηγορότερα».
Λένα Κισσάβου (Eλευθερία)