Τις τρεις βασικές κατευθύνσεις, που αποτελούν στην ουσία και το όραμα του για την εξέλιξη και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στο Βόλο, ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ιδρύματος, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτές περιλαμβάνουν:
-τη λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του brain drain και για «να δώσουμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός «ανάσες ελπίδας και αισιοδοξίας στα νέα παιδιά, να στείλουμε το μήνυμα ότι στεκόμαστε δίπλα στα όνειρα και τις προσπάθειες τους και δεν τους εγκαταλείπουμε.
-τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, ώστε όλα τα πανεπιστημιακά κτίρια να εμπνέουν αίσθημα σεβασμού για το χώρο και την ανέγερση νέων Φοιτητικών Εστιών με ποιοτικές υποδομές φιλοξενίας των φοιτητών
-τη μεγαλύτερη διασύνδεση με την τοπική βιομηχανία, στο πλαίσιο των στόχων της Ευρώπης 2030 για την κυκλική οικονομία
«Ο δεσμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες είναι ισχυρός και στόχος μας είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο είπε ο Περιφερειάρχης. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, σοβαρή και ειλικρινή συνεργασία επί της ουσίας. Γι αυτό και το Πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου. Χρειάζεται ενίσχυση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, σταθερός προσανατολισμός και σχεδιασμός τουλάχιστον 5ετίας για να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που να λειτουργεί, ένα Πανεπιστήμιο που να βγάζει εργαζόμενους και όχι ανέργους, που να συγχρονίζεται με την εποχή του, να μην έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, να αναπτύσσεται κανονικά. Και ένα Πανεπιστήμιο που να δίνει βαρύτητα στην κοινωνική μέριμνα, με σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες. Στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο, το εμπιστευόμαστε, το αγαπάμε και θέλουμε να προχωρήσει μπροστά. Γι αυτό ζητάμε να αναλάβουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας -που έχουν επαρκές προσωπικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία- την παρακολούθηση των έργων, ώστε αυτά να προχωρήσουν γρήγορα και να αποδοθούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
«Έχουμε άριστη συνεργασία με τον πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη και τις πανεπιστημιακές αρχές» δήλωσε ο κ. Αγοραστός «και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους καθηγητές σε θέματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία, την έρευνα και καινοτομία.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας:
- έχει χρηματοδοτήσει και χρηματοδοτεί κτιριακές υποδομές, όπως η Κτηνιατρική στην Καρδίτσα, το κτίριο του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, το κτίριο της Βιοτεχνολογίας στη Βιόπολη της Λάρισας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στο Βόλο, το κτίριο των Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών, το κτίριο Τσικριτζή, τη διαμόρφωση της ιστορικής Κίτρινης Αποθήκης σε Κέντρο Καινοτομίας.
- Στηρίζει χρηματοδοτικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο, τη φοιτητική ομάδα Κένταυρος κ.α.
Ακόμη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο:
-στα προβλήματα της κοινωνίας χρηματοδοτώντας επιδημιολογικές μελέτες όπως για τον καρκίνο, αέριας ρύπανσης κλπ
- στην παρακολούθηση των πολιτικών της Ευρώπης για τις δημόσιες συμβάσεις και την κλιματική αλλαγή. Η Θεσσαλία είναι η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα που έχει επιλεγεί από την Ευρώπη ως κόμβος regHub. Με τις πληροφορίες που παρέχει, βοηθά την Ε.Ε. να βελτιώσει τις πολιτικές της και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους.
- Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Cern για την αντιμετώπιση του καρκίνου με τη μέθοδο της αδρονικής θεραπείας. Ο σχεδιασμός για το Ογκολογικό Κέντρο ολιστικής αντιμετώπισης και θεραπείας του καρκίνου, αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 153 εκατ. ευρώ, που αλλάζει το επίπεδο καινοτομίας στην Ελλάδα και ενισχύει καθοριστικά την οικονομία της περιοχής
- Η Περιφέρεια ενισχύει συνεχώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με υποδομές και τον πλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
-Στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Καινοτομία (RIS) προκηρύσσονται προγράμματα, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν συμπράξεις Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, προγράμματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για ενίσχυση της πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας έχει εκλεγεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.
-Τέλος η Περιφέρεια έχει δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, σε υπηρεσίες της.