Στις κορυφαίες bike friendly Περιφέρειες της χώρας συγκαταλέγεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ποδηλατικού Χάρτη της Ελλάδας. Η Θεσσαλία διαθέτει 61,6 χιλιόμετρα  ποδηλατοδρόμων, το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα μετά την Αττική (83,5 χλμ) και την Δυτική Ελλάδα (62,1 χλμ) και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση πανελλαδικά στα μέτρα ποδηλατοδρόμου ανά κάτοικο (0,08) σε απόσταση  αναπνοής από τη Δυτική Ελλάδα (0,09). 

«Χρηματοδοτούμε όλες τις προτάσεις των Δήμων για την κατασκευή ποδηλατοδρόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, γιατί  το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο αστικής μετακίνησης, με χαμηλό ενεργειακό και οικονομικό κόστος» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Μέσω των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων (ΒΑΑ) του ΕΣΠΑ, χρηματοδοτούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα,  αλλά και σε  μήκος 13 χλμ στο  παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αγιάς καθώς επίσης  την προμήθεια κοινόχρηστων  συμβατικών και ηλεκτρικών ποδηλάτων για τις ανάγκες των Δήμων,  με πρόβλεψη και για άτομα με αναπηρίες. Η πόλη της Καρδίτσας έχει βραβευτεί με το 1ο Βραβείο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για τις υποδομές της και μια σειρά δράσεων που έχουν σχέση  με το ποδήλατο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη πιστοποιημένη Bike Friedly  Περιφέρεια στη χώρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε. Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας  στο σχεδιασμό των περιφερειακών οδών που κατασκευάζει, προβλέπει τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων,  όπου αυτό είναι εφικτό χωροταξικά, όπως στο τμήμα μεταξύ ΔΕΥΑΛ και Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα και στην  παράκαμψη Πύλης -Παλαιομονάστηρου, που παραδόθηκε πρόσφατα σε κυκλοφορία και δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να αναπτύξουν ποδηλατοδρόμους στα εντός σχεδίου πόλης, τμήματα των περιφερειακών οδών. 

Ειδικότερα, απαντώντας σε επερώτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με θέμα τον  σχεδιασμό ποδηλατοδρόμων στον περιφερειακό δακτύλιο της Λάρισας, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: 

«Ο γενικός στόχος σχεδιασμού των παρακάμψεων πόλεων είναι η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και δεν έχουν χαρακτήρα της  αναψυχής των πολιτών.  Έτσι και  ο εξωτερικός Δακτύλιος της Λάρισας (Περιφερειακή οδός), όπως κάθε εξωτερικός δακτύλιος πόλης, ενώνει τις πύλες της πόλης μεταξύ τους, κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι διαμπερείς κινήσεις που δεν έχουν προορισμό την πόλη να διοχετεύονται μέσω αυτού, χωρίς επιβάρυνση του αστικού δικτύου. Δηλαδή, οι δακτύλιοι των πόλεων χρησιμοποιούνται για να παραλαμβάνουν κυρίως τα βαρέα οχήματα αλλά και ΙΧ, ώστε να πάψουν να διέρχονται από τον αστικό ιστό, προκειμένου  να ελαφρυνθεί η πόλη κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και να μπορέσουν να αναπτυχθούν ασφαλή δίκτυα πεζών και ποδηλατών εντός της πόλης. 

Ο Δακτύλιος της  Λάρισας  που κατασκεύασε  και  παρέδωσε σε κυκλοφορία η Περιφέρεια Θεσσαλίας  ( Καράγιωργα , Παπανδρέου , Σανδράκη , ΠΕΟ Αθηνών –Θεσσαλονίκης, κπλ ) χρησιμοποιήθηκε από τους πολίτες και ως χώρος αναψυχής, λόγω της έλλειψης  πάρκων  αναψυχής,  αλλά και  χάρη στις ασφαλείς συνθήκες  κυκλοφορίας στα πεζοδρόμια του δακτυλίου  (με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας κιγκλιδωμάτων , σήμανσης , πεζοδιαβάσεων  κπλ ). 

Στο πλαίσιο των δράσεων που ήδη λαμβάνει η Περιφερειακή αρχή για τη βιώσιμη ανάπτυξη και στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό χωροταξικά, τροποποίησε την εγκεκριμένη μελέτη του Τμήματος Παράκαμψης Λάρισας από Β’ γέφυρα Πηνειού (ΔΕΥΑΛ) μέχρι Γεωργική Σχολή. Σκοπός της τροποποίησης ήταν να περιλάβει πεζοδρόμια, ασφαλή πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, τα οποία δεν περιλαμβανόταν στην αρχικά εγκεκριμένη μελέτη. 

Η Περιφέρεια λαμβάνει υπόψη τις νέες πλέον ανάγκες των πολιτών όπου αυτό είναι εφικτό  χωροταξικά ( υφιστάμενη δόμηση και σχέδιο πόλης ) και όχι σε βάρος της κυκλοφοριακής ικανότητας των οδών, όπου θα υπήρχε αστοχία σχεδιασμού του δακτυλίου.  

Σημειώνεται  ότι το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, κατά τις Τεχνικές Οδηγίες (Υποδομές Ποδηλάτων [2015] & δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών και ποδηλάτων [2020]), διαμορφώνεται σε αστικό χώρο και αποτελείται από διαδρομές και όχι από τους διαδρόμους ή λωρίδες των ποδηλάτων που είναι τύποι υποδομής. Δηλαδή, η χρήση των παραπλεύρων οδών αποτελεί ποδηλατική διαδρομή, χωρίς την υποχρέωση συγκεκριμένης υποδομής, όπως παρουσιάζεται εκτός των άλλων και στη Μελέτη Αστικής Κινητικότητας για το Δήμο Λαρισαίων (ΣΒΑΚ).

Σύμφωνα με τη μελέτη ( ΣΒΑΚ ) του Δήμου , προβλέπεται ένα εκτεταμένο δίκτυο ροής ποδηλάτων και πεζών και, σχετικά με το περιαστικό οδικό δίκτυο, οι προβλεπόμενοι άξονες είναι:

• Κατά μήκος των υφιστάμενων και προβλεπόμενων παραπλεύρων οδών της οδού Κ. Καραμανλή (ΠΕΟ Αθήνας - Λάρισας - Θεσσαλονίκης)

• Κατά μήκος της οδού Λάρισας - Τρικάλων, δημιουργείται δίκτυο που συνδέει το ΤΕΙ, το Περιφερειακό Νοσοκομείο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το νέο Μουσείο, μεταξύ τους, με τις παρακείμενες συνοικίες, με τον οικισμό της Τερψιθέας και με το κέντρο.

Για το λόγο αυτό, το παράπλευρο δίκτυο της οδού Κ. Καραμανλή έχει τη συγκεκριμένη διατομή και μονοδρόμηση και στη προς ανάθεση μελέτη του Νότιου Περιφερειακού της Λάρισας λαμβάνεται μέριμνα για τη δημιουργία δικτύου ροής ποδηλάτων και πεζών.

Αναφορικά με το τμήμα του Δακτυλίου της Λάρισας στην οδό Σανδράκη, αποτελεί βελτίωση της τότε υφιστάμενης οδού με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση ενιαίου οδοστρώματος. Μελετήθηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές (ΟΜΟΕ) με διατομή που οριζόταν από αυτές. Υπενθυμίζουμε ότι η οδός είναι αναχωματική με υφιστάμενες παρακείμενες ιδιοκτησίες αλλά και υφιστάμενη δόμηση στον κόμβο Μανουσάκη. Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, η Περιφέρεια έλαβε μέριμνα ώστε στο χώρο που υπήρχε διαθέσιμος  να κατασκευαστούν πεζοδρόμια σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Επί της συμβολής πραγματοποιήθηκε στένωση πεζοδρομίου επειδή υπήρχε υφιστάμενο κτίριο. Η στένωση είναι σύμφωνη με τα οριζόμενα στο «Σχεδιάζοντας για όλους - Οδηγίες Σχεδιασμού για την Αυτόνομη Διακίνηση και Διαβίωση ΑΜΕΑ» όπου ορίζεται το ελάχιστο καθαρό πλάτος τα 0,90m. Ο βασικός άξονας κίνησης των πεζών είναι το πεζοδρόμιο από τη μεριά της πόλης όπου το ελεύθερο πλάτος του είναι τα 2,5m, και ακριβώς στον κόμβο υπάρχει και ασφαλής σηματοδοτούμενη πεζοδιάβαση για αλλαγή πεζοδρομίου.  Επίσης στο συγκεκριμένο έργο για την ασφάλεια πεζών, αθλούμενων και ποδηλατών, τοποθετήθηκε ειδικό αμφίπλευρο  Σ.Α.Ο (στηθαίο) ώστε να προστατεύονται και  οι πεζοί και οι ποδηλάτες  από ενδεχόμενη κατά λάθος πρόσκρουσής τους με τους ορθοστάτες. 

23 έργα συνολικού προϋπολογισμού 20,5 εκατ. ευρώ

Δήμος  Λαρισαίων:

-Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας με κατασκευή ποδηλατοδρόμου, στις οδούς Κολοκοτρώνη, Λάμπρου Κατσώνη, Κοραή, Ηλιοδώρου, Ρούσβελτ και Ιουστινιανού, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ

- Ποδηλατόδρομος μήκους 1,15 χλμ στην περιφερειακή οδό από το ύψος της ΔΕΥΑΛ μέχρι τη Γεωργική Σχολή

Δήμος Αγιάς:

- Νέος ποδηλατόδρομος συνολικού μήκους 13 χλμ και πεζοδρόμια στα παραλιακό μέτωπο,  προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ

Δήμος  Βόλου:

- Επέκταση  ποδηλατοδρόμων, μήκους 6,5 χλμ. από την πλατεία Τελωνείου έως τις Αλυκές,  προϋπολογισμού 1.260.616 ευρώ. 

- Επέκταση δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό ιστό», προϋπολογισμού 1.085.000,00 ευρώ, στις οδούς  Ογλ (από Ιάσονος έως Γαλλίας), Τοπάλη (από Αργοναυτών έως Δημητριάδος) και Μαυροκορδάτου (από Ιάσονος έως 28ης Οκτωβρίου)

-Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων  στον αστικό ιστό Βόλου - Νέας Ιωνίας, προϋπολογισμού 1.465.000 ευρώ. Έχει μήκος 7 χλμ και ενώνει τους βασικούς πόλους του Βόλου και της Νέας Ιωνίας

-Επέκταση  δικτύου ποδηλατόδρομου στο  παραλιακό μέτωπο και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής, προϋπολογισμός 2.210.950 ευρώ 

-Σύστημα αυτόματης διάθεσης 137 ποδηλάτων εκ των οποίων τα 3 για άτομα με Αναπηρία,  42 ηλεκτρικά και  92 συμβατικά, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. 

Δήμος Τρικκαίων:

- Ανάπλαση - ενοποίηση ποδηλατοδρόμου- πεζοδρομίου βόρειας εισόδου πόλης των Τρικάλων (οδός Παλαιολόγου - Κονδύλη),  προϋπολογισμού 1,2 εκατ ευρώ ( «Πράσινο Ταμείο» και  Δήμος Τρικκαίων). 

- Ποδηλατόδρομος στο έργο της αναβάθμιση της οδού Καρδίτσης στη νότια είσοδο της πόλης, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ

-Στο έργο της ανάπλασης της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 εκατομμυρίων ευρώ,  περιλαμβάνεται η κατασκευή ποδηλατόδρομου κατά μήκος  της παραποτάμιας διαδρομής, που συνδέει το χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη με το κέντρο της πόλης 

-Ποδηλατόδρομος συνολικού μήκους 0,5 χλμ  στην Πύλη, στο νέο τμήμα της εθνικής οδού  Τρικάλων - Άρτας / παράκαμψη Πύλης -Παλαιομονάστηρου. 

Δήμος Καρδίτσας:

-Επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων,  σε όλο το μήκος της οδού Λάππα  και στην οδό Αλ. Παναγούλη, προϋπολογισμού 440.000 ευρώ.

-Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου και πεζοδρομίων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, προϋπολογισμού 660.000 ευρώ.

-Αναβάθμιση συστήματος διαχείρισης και επέκτασης χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων,  προϋπολογισμού 199.751 ευρώ, με προμήθεια 34 νέων  κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.