Τη δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο, πίσω από την Ισπανία, αναφορικά με τον αριθμό των Γαλάζιων Σημαιών κατέλαβε για ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα, με 581 σημαίες. Στο σύνολο των 600 βραβεύσεων των 48 χωρών, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Την πρώτη εξάδα των χωρών συμπληρώνουν η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές έναντι 545 πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο δήμος Ρόδου κατέγραψε και φέτος πρωτιά μεταξύ των δήμων της χώρας, με 55 Γαλάζιες Σημαίες.

Όσον αφορά στα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18).

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Αττική (18 έναντι 15 το 2021), η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17).

Τέλος, οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. Άνδρου, Έβρου, Ιθάκης, Μυκόνου και Τήνου.

Σχετικά με του δήμους πίσω από τη Ρόδο έρχονται οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18).

Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία δίνεται σε ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΕΕΠΦ.

Στις αρχές του προγράμματος το 1988 η Ελλάδα είχε λάβει γαλάζια σημαία για 7 ακτές, ενώ η πρώτη τριψήφια «συγκομιδή» βραβείων ήρθε το 1991 όταν γαλάζια σημαία δόθηκε σε 178 ακτές.

Μερικά από τα κριτήρια του Προγράμματος «γαλάζια σημαία»:

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

«Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους,

Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό, επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης,

Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Οργάνωση ακτής:

Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.

Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.

Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.

Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Ασφάλεια επισκεπτών

Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.

Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.

Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Οι Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες της Θεσσαλίας 

Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ [5]

Δήμος Τεμπών

Νέα Μεσάγγαλα 1

Νέα Μεσάγγαλα 2

Νέα Μεσάγγαλα 3

Δήμος Αγιάς

Αγιόκαμπος

Στόμιο

Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ [12]

Δήμος Βόλου

Αγριά/Valis Resort

Αλυκές

Αμαρυλλίδος

Αμφανών

Άναυρος

Θωμάς Σουτραλί Αγριάς

Καρνάγιο

Κριθαριά

Νέα Αγχίαλος

Πλάκες

Πλατανίδια

Χρυσή Ακτή Παναγιάς

Π.Ε. ΣΠΟΡΑΔΩΝ [11]

Δήμος Σκιάθου

Αγ. Παρασκευή-Πλατανιάς

Αχλαδιές

Βασιλιάς

Βρομόλιμνος

Καναπίτσα

Κουκουναριές

Μάραθα/Skiathos Palace Hotel

Μεγάλη Αμμος

Τζανεριά

Τρούλος

Δήμος Σκοπέλου

Αντρίνα/Adrina Beach & Adrina Resort