246 κρούσματα κορωνοϊού εκδηλώθηκαν τον Αύγουστο στη Θεσσαλία σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) που συντάσσεται σε συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συντονιστικού Κέντρου Covid-19 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Από αυτά 177 (72%) εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης, τα 30 (12.2%) είναι ορφανά και τα 39 (15.8%) αδιευκρίνιστα.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα τα 130 κρούσματα αντιστοιχούν σε άντρες και αποτελούν το 53.5% του συνόλου των κρουσμάτων της Θεσσαλίας.
Όσον αφορά την ηλικία υπολογίστηκε ότι η μέση τιμή είναι τα 41.3 έτη, η διάμεσος τα 38 έτη, το νεότερο κρούσμα είναι 3 ετών και το μεγαλύτερο 89 ετών. Αντίστοιχα, τα κρούσματα που αντιστοιχούν σε γυναίκες είναι 113 και αποτελούν το 46.5% του συνόλου των κρουσμάτων.
Αναφορικά με την ηλικία, η μέση τιμή είναι τα 51.8 έτη, η διάμεσος είναι τα 51 έτη, το νεότερο κρούσμα είναι 2 ετών και το μεγαλύτερο 88 ετών.
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, το διάστημα 1-31 Αυγούστου καταγράφηκαν 95 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας (1 στην Αγά, 11 στην Ελασσόνα, 53 στη Λάρισα, 2 στα Τέμπη, 25 στον Τύρναβο και 3 στα Φάρσαλα), 50 στην Π.Ε. Μαγνησίας, 19 στην Π.Ε. Σποράδων, 57 στην Π.Ε. Καρδίτσας και 25 στην Π.Ε. Τρικάλων (19 στα Τρίκαλα και 6 στη Φαρκαδόνα).
Συμπερασματικά το πλήθος των κρουσμάτων ανέρχεται στα 246, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα το 53.5% αυτών ήταν άντρες και το 46.5% γυναίκες.
Η μέση ηλικία του συνόλου των κρουσμάτων ήταν τα 46.5 έτη, η διάμεσος τα 44 έτη, το νεότερο κρούσμα ήταν 2 ετών και το μεγαλύτερο 89 ετών. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίστηκε στην ηλικιακή ομάδα “30-49”.
Kατά τη διάρκεια του Αυγούστου παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού των κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Σποράδων και της Καρδίτσας.
Αντίθετα, αυξητική πορεία παρουσίασε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων.
Παρόλα αυτά, ο αριθμός αναπαραγωγής (R=reproductive number) του SARS-CoV-2 για την 31η Αυγούστου εκτιμήθηκε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.
Τα μέτρα που ελήφθησαν στον Αμπελώνα, στην Π.Ε. Λάρισας, στην Π.Ε. Καρδίτσας, στον Βόλο φαίνεται ότι έχουν αποδώσει και βοήθησαν στον έλεγχο των αυξημένων κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν μέσα στον Αύγουστο.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για την ανταπόκριση των υγειονομικών μονάδων (Νοσοκομεία, εργαστήρια κλπ). Τέλος ήταν πολύ σημαντικός ο ρόλος των ΚΟΜΥ (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ) στις ιχνηλατήσεις για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων.