Στην κατεδάφιση 1.108 αυθαιρέτων, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης προχωρεί μέσα στους επόμενους μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η αρχή είχε γίνει πριν λίγους μήνες από τις κατεδαφίσεις στη Μακρόνησο, ενώ η επιχείρηση συνεχίστηκε σήμερα στη Μάνδρα, τον τόπο της φονικής πλημμύρας, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 34 άτομα πριν 3,5 χρόνια.
«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης από τη Μάνδρα όπου παραβρέθηκε στην πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή φέτος.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι «τάξη θα μπει και στο Μάτι» όπου θα γκρεμιστούν 141 κατοικίες και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την πληγείσα από τη φονική πυρκαγιά με τα 102 θύματα περιοχή, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
«Σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμά μας είναι να γκρεμιστούν 1.108 αυθαίρετα τους επόμενους μήνες. Έχω στείλει πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα» επεσήμανε.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος.
Αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.
Ειδικότερα, η σημερινή κατεδάφιση προγραμματίστηκε μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6,5 εκατ. Ευρώ.
Απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.
Αναλυτικά τα 1.108 αυθαίρετα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων και άλλα βρίσκονται στον αιγιαλό και άλλα σε δασικές εκτάσεις κατανέμονται ως εξής:
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής: 361
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης: 377
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας: 131
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης: 108
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου: 81
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου 40
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας: 10

Μαρία Λιλιοπούλου (ethnos.gr)