Το βάψιμο ενός σπιτιού ή ενός δωματίου, είναι μια απαραίτητη εργασία για την ανακαίνιση και την αναβάθμιση του προσωπικού σας χώρου, είτε είστε αρχάριος στις DIY εργασίες, είτε θεωρείστε ένας βετεράνος της ανακαίνισης. Σε τελική ανάλυση, η συγκεκριμένη εργασία είναι αρκετά ανώδυνη, σχετικά οικονομική και σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, είναι εύκολο να διορθωθεί. Αλλά πριν πιάσετε το ρολό βαφής, είναι σημαντικό να έχετε ένα “σχέδιο δράσης”. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε πως να βάψετε ένα δωμάτιο, γνωρίζοντας τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να εξασφαλίσετε την απόλυτη επιτυχία του έργου σας, ειδικά το αν το σπίτι σας είναι μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι, τα οποία αποτελούν ένα είδος προς εξαφάνιση για τους επίδοξους ενοίκους.

Αποφασίστε την προσέγγισή σας

Οι ελαιοχρωματισμοί θα ξεκινήσουν στο χώρο σας, αφότου εσείς  δημιουργήσετε στο δικό σας μυαλό πως θα θέλατε να φαίνεται το τελικό σας έργο, χωρίς όμως να σας περιορίζει η σκέψη πως όλοι οι τοίχοι του σπιτιού σας θα “πρέπει” να έχουν το ίδιο χρώμα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να βάψετε έναν τοίχο με έντονη απόχρωση ή να τονίσετε τα περιγράμματα των τοίχων σας. Και φυσικά μην ξεχάσετε να κοιτάξετε και στο ταβάνι σας, σε περίπτωση που και αυτός ο τοίχος θα χρειαστεί μια πιθανή ανανέωση.

Επιλέξτε το χρώμα που σας εκφράζει

Η αναζήτηση και η επιλογή ενός χρώματος για τους τοίχους του χώρου σας μπορεί να είναι μια κουραστική και αποθαρρυντική διαδικασία. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι. Ξεκινήστε υπολογίζοντας αρχικά τα γενικά χαρακτηριστικά του χρώματος που θα επιλέξετε. Θέλετε μια θερμή ή κρύα απόχρωση στο δωμάτιό σας; Μια ουδέτερη ή μια κορεσμένη απόχρωση χρωμάτων; Εάν διαθέτετε έπιπλα και έργα τέχνης, θα πρέπει να σκεφτείτε επίσης και το συνδυασμό όλων αυτών των στοιχείων με το χρώμα που θα επιλέξετε. Μόλις αρχίσετε να αποκτάτε μια πρώτη κατεύθυνση σε αυτό που ψάχνετε, επιλέξτε μερικές αποχρώσεις και λάβετε δείγματα. Δοκιμάστε αυτές τις αποχρώσεις στο χώρο σας, και δείτε πως ανταποκρίνονται οπτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Προσδιορίστε την ποσότητα της μπογιάς που θα χρειαστείτε

Εξίσου σημαντική είναι και η ποσότητα της μπογιάς που θα αγοράσετε. Γενικά συνιστάται να έχετε υπολογίσει την επιφάνεια του τοίχου που θα καλύψετε, είτε μιλάμε για εσωτερικές ή εξωτερικές επιφάνειες του σπιτιού σας. Λάβετε λοιπόν υπόψη όλες τις επιφάνειες του σπιτιού, από τις επιφάνειες των παραθύρων και των θυρών, μέχρι την ίδια την υφή της επιφάνειας του τοίχου, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την ποσότητα της μπογιάς που θα χρειαστείτε αλλά και την τεχνική του βαψίματος που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Προετοιμάστε τους τοίχους και το δωμάτιό σας

Σίγουρα δεν θέλετε να καταστρέψετε τον αγαπημένο και πανάκριβο καναπέ σας γεμίζοντάς τον με μπογιά ελαιοχρωματισμού. Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να αδειάσετε το συγκεκριμένο χώρο, και αν είναι εφικτό όλη την έκταση του δωματίου. Αυτό θα διευκολύνει κατα ένα πολύ μεγάλο βαθμό την εργασία σας. Εάν από την άλλη δεν έχετε κάποιο διαθέσιμο χώρο για να αποθηκεύσετε τα πράγματά σας, μπορείτε να τα μετακινήσετε όλα στο κέντρο του δωματίου σας. Για την τήρηση το γραμμών και των ορίων στους τοίχους, προτιμότερο θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα ρολό ταινιών, το οποίο θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη λεπτομέρεια των ορίων στους τοίχους σας, χωρίς ταυτόχρονα να ανησυχείτε για κάποιο ανθρώπινο λάθος.

Διαλέξτε μια τεχνική χρωματισμού

Αν το χρώμα σας είναι σωστά αναμεμειγμένο και ο κύλινδρος βαφής είναι έτοιμος, φροντίστε να σχεδιάσετε μια “στρατηγική” προτού ξεκινήσετε. Θα εργαστείτε από τις κορυφές των τοίχων και ύστερα θα κατευθυνθείτε προς τα κάτω; Ή θα σχεδιάσετε και θα βάψετε πρώτα τον έντονο κεντρικό τοίχο σας; Η επιλογή είναι εξ ολοκλήρου δική σας. Επίσης χρειάζεται προσοχή κατα το στέγνωμα της μπογιάς μεταξύ των τοίχων, διότι μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιομορφία της απόχρωσης και της σκιάς του συγκεκριμένου χρώματος.