«Ο μήνας έχει 13 καταραμένη μέρα, δεν θέλω ν’ ανταμώσω άνθρωπο ούτε για καλημέρα»… Οι στίχοι του Μιχάλη Κακογιάννη, είναι για αρκετούς «ευαγγέλιο», που… σαν ξημερώνει 13 δεν βγαίνουν απ’ το κρεβάτι, κλειδώνουν πόρτες και παράθυρα, μα που να κλείσουν μάτι. Τρίτη και 13 και οι προληπτικοί κι οι δεισιδαίμονες καλό είναι να μην κυκλοφορήσουν σήμερα... 

Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως παρατηρεί ο «πατέρας» της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης: και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164. Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά.

Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις. Υπό αυτή την ανάγνωση, την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Το 13 «ενοχοποιείται» γιατί χαλάει την τελειότητα του 12: 12 οι μήνες, 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 τα ζώδια.

Λέγεται επίσης ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β' πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε άγαλμα του δίπλα σε αυτά των 12 θεών του Ολύμπου. Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Στις κάρτες ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13.

Πάντως, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» (Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι).

Αντίθετα οι Αγγλοσάξονες θεωρούν την Παρασκευή και 13 κακότυχη, το ίδιο συμβαίνει και στους Γάλλους, τους Γερμανούς και στους  Πορτογάλους. Οι ιστορίες που έχουν ενισχύσει τη δεισιδαιμονία είναι: Ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος στον Μυστικό Δείπνο, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή. Επίσης η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή...

ethnos.gr