Με την ακρόαση των φορέων ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μέρα συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών σε εφορίες, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ρύθμιση για τις οφειλές, με τους εκπροσώπους των φορέων να τοποθετούνται και για μία σειρά άλλων ρυθμίσεων (όπως η αιτιολόγηση των απολύσεων, οι συντάξεις χηρείας κ.ά.). Στα σημεία που εστίασαν αρκετοί ομιλητές είναι η ανάγκη εφαρμογή ενιαίας ημερομηνίας για τη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ταμεία, αλλά και η αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τα νομικά πρόσωπα.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε: «Επεξεργαζόμαστε να αυξήσουμε τις δόσεις στην κατεύθυνση που μας είπαν οι φορείς για τα νομικά πρόσωπα, όπως επίσης ακούμε και αυτό που είπαν για τις μικρές οφειλές, μήπως μπορέσουμε και τις εντάξουμε στις 120 δόσεις». Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σημειώνοντας: «Εάν δεν μπορείτε να επεκτείνετε τις 120 δόσεις, θα έλεγα, ως ένα σημείο ισορροπίας, να διευκολύνετε τις μικρές επιχειρήσεις», με την υφυπουργό να απαντά: «Όχι. Οριζόντια, για τα νομικά πρόσωπα, επειδή πρέπει να διαφυλάξουμε και τα έσοδα, σας είπα τι περιπτώσεις υπάρχουν. Αλλά για τις μικρές οφειλές, το ακούω και θα σας φέρω άποψη τις επόμενες ημέρες».
Μιλώντας στην επιτροπή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημείωσε πως «με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, απεγκλωβίζονται περίπου 350.000 συνάδελφοι» και δίνεται η δυνατότητα σε 80.000 μέλη της συνομοσπονδίας -που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους- να πάρουν σύνταξη.
ΕΣΕΕ και ΟΕΕ
Θετική χαρακτήρισε τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να μπορεί ο ασφαλισμένος να επιλέξει υπαγωγή στη ρύθμιση, με «κούρεμα» μόνο των προσαυξήσεων και όχι της βασικής οφειλής (για να μη μειωθεί το ποσό των μελλοντικών συντάξιμων αποδοχών).
«Το νομοσχέδιο συνιστά θετική πρωτοβουλία», ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) Κωνσταντίνος Κόλλιας, ωστόσο σημείωσε πως οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων. Όπως επισήμανε, «για οφειλές από τακτικό χαρακτήρα θα έχουμε μόνο 18 δόσεις, ενώ από έκτακτο χαρακτήρα 30 δόσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Οικονομικό Επιμελητήριο προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων τουλάχιστον μέχρι 60, χωρίς διάκριση, για να μπορεί να χαρακτηριστεί αποτελεσματική η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο ρύθμιση».
Παράλληλα, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί την απόσυρση της διάταξης για την καταχώρηση της ετήσιας κανονικής άδειας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και προτείνει τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος με την καταχώρηση στο βιβλίο των αδειών που τηρείται υποχρεωτικά σε κάθε επιχείρηση και την υποβολή του εντύπου Ε11 εντός του Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Η διαφωνία του ΣΕΒ
Τη διαφωνία του με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αναφορικά με τις προθεσμίες κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργατικών εισφορών εξέφρασε ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ. Όπως είπε, «στην Ελλάδα του 2018 έγιναν 450.000 απολύσεις. Από αυτές τις απολύσεις, με τον υφιστάμενο νόμο προβλεπόταν ένα τρίμηνο για να προσφύγει για την ακυρότητα ο εργαζόμενος και ένα εξάμηνο προκειμένου να προσφύγει για αποζημίωση. Με το σχέδιο νόμου αναστέλλεται αυτή η αποσβεστική προθεσμία και γίνεται αόριστη διότι παρεμβάλλεται το ΣΕΠΕ που πρέπει να διατυπώσει γνώμη επί της διαφοράς».  

naftemporiki.gr