«Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και ιδιώτες στο εξωτερικό», όπως εκτιμούν ανώτατα τραπεζικά στελέχη, αξιολογώντας ως θετική την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. «Η πλήρης άρση των περιορισμών συνιστά το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα, που θα γίνει βήμα βήμα, καθώς η οικονομία θα αναπτύσσεται και θα δημιουργούνται ευκαιρίες, ικανές να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρωταρχικός στόχος που θα επιδιωχθεί από τις τράπεζες είναι η προσέλκυση των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό και οι οποίες υπολογίζονται περίπου στα 12 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που διατηρούν πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις κυρίως του τουριστικού κλάδου, οι οποίες μετά την επιβολή των capital controls πραγματοποιούν μια σειρά συναλλαγές μέσω λογαριασμών που διατηρούν σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι επιχειρήσεις αυτές λόγω της δραστηριότητάς τους διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό, τους οποίους χρησιμοποιούν προκειμένου να κάνουν πληρωμές, αλλά και εισπράξεις, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς, αλλά και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που επιβλήθηκαν την τελευταία τετραετία μετά την επιβολή των capital controls.
Σημαντικές είναι άλλωστε και οι καταθέσεις που διατηρούν οι ιδιώτες στο εξωτερικό και οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι μετά τη χαλάρωση των capital controls μπορούν να φέρουν τα χρήματά τους στο εσωτερικό και να τα επανεξάγουν χωρίς περιορισμούς, δεν το έχουν κάνει λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στην πορεία της χώρας.
Πρόκειται πάντα για τα χρήματα που έχουν αποκτηθεί νόμιμα και όχι εκείνα που είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής και τα οποία έχουν βρει καταφύγιο εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να σημειωθεί ότι την περίοδο Οκτωβρίου 2014 - Ιουνίου 2015 «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες 43,6 δισ. ευρώ.
Ως κίνητρο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες που θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εσωτερικό λειτουργούν οι αποδόσεις στις ελληνικές τραπεζικές καταθέσεις, οι οποίες, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, παραμένουν θετικές. Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν υποχωρήσει δραματικά σε σχέση με αυτά που ίσχυαν κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και διαμορφώνονται σήμερα κοντά στο 0,50%. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είναι υψηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια που δίνουν εμπορικές τράπεζες στην Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να χρεώνουν τους πελάτες τους προκειμένου να δέχονται τις καταθέσεις τους.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ (H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ)