Στα 29.700 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό του χρέους με το οποίο κάθε Έλληνας επιβαρύνεται έναντι δανειστών από το εξωτερικό, ποσό διπλάσιο περίπου του μέσου όρου του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός του, σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με βάση τη μελέτη του ΟΟΣΑ «How's Life».
Η βιώσιμη ανάπτυξη για όλους αύριο απαιτεί επένδυση σήμερα σε οικονομία, κοινωνία, ανθρώπους και φυσικό περιβάλλον, επισημαίνει ο ΣΕΒ στην έκθεσή του με τίτλο «Πόσο καλά θα ζούμε στο μέλλον;».
Ο ΣΕΒ διερωτάται «τι σημαίνει για τη μελλοντική μας ευημερία η αποεπένδυση στο φυσικό, ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας;».
Επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία ανάμεσα στις 35 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ευημερία των χωρών.
Ο ΟΟΣΑ «προβλέπει» τη μελλοντική ευημερία των 35 χωρών – μελών του με βάση 34 δείκτες που μετρούν τις επενδύσεις που κάνουν σήμερα σε οικονομικό, φυσικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κεφάλαιο, κατά τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται 35η μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, η υπερχρέωση και η κατάρρευση επενδύσεων και τραπεζικής χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια, μας φέρνουν στη χειρότερη θέση του ΟΟΣΑ.
Για την 32η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κεφάλαιο, ο ΣΕΒ αναφέρει πως παρατηρείται έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνανθρώπους, την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα, αλλά και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Αναφορικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο, όπου η χώρα μας κατατάσσεται στην 31η θέση μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ, ο ΣΕΒ παρατηρεί ότι η βασική υστέρηση εντοπίζεται στις δεξιότητες ενηλίκων και εφήβων, με το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας να είναι υψηλό, τη στιγμή που το κάπνισμα «κόβει» χρόνια ζωής.
Σχετικά με το φυσικό κεφάλαιο, η Ελλάδα βρίσκεται στις 23η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καθώς -όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΣΕΒ- αν και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνονται σε σχέση με τα μέσα του 2000, καταγράφεται χαμηλή ποιότητα αέρα και υπερκατανάλωση νερού.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, ένας άλλος σημαντικός δείκτης για τη βιωσιμότητα της οικονομίας στο μέλλον, είναι η κατά κεφαλήν χρηματοοικονομική καθαρή θέση (περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού μείον υποχρεώσεις παθητικού) της οικονομίας. Επειδή οι εγχώριες απαιτήσεις αντισταθμίζονται από τις εγχώριες υποχρεώσεις, το μέγεθος αυτό αναφέρεται στην καθαρή θέση της χώρας σε σχέση με το εξωτερικό.
Η χώρα μας, κυρίως, λόγω του τεράστιου δημοσίου χρέους της που διακρατείται από επενδυτές στο εξωτερικό, έχει μια κατά κεφαλήν αρνητική θέση ίση με -29.700 ευρώ, επισημαίνει ο ΣΕΒ. Όπως εξηγεί, αυτό είναι και το ποσό του χρέους με το οποίο κάθε Έλληνας επιβαρύνεται έναντι δανειστών από το εξωτερικό, ποσό διπλάσιο περίπου του μέσου όρου του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός του.
Στην κορυφή της κατάταξης του ΟΟΣΑ για τη μελλοντική ευημερία βρίσκονται Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Ελβετία. Στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, ενώ χώρες όπως, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται στην 5η, 6η και 12η θέση από το τέλος.
naftemporiki.gr