Στην τελική ευθεία για την έκδοση του ομολόγου που οδηγεί στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών.
Σύμφωνα με το Reuters, το κουπόνι θα κυμανθεί στο 3,75% – 3,875%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, που ήλπιζε να φτάσει έως το 3,5%.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση δεν θα είναι και τόσο πετυχημένη η έκδοση του 5ετούς το οποίο θα αποφέρει περί τα 2 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μια απόδοση πάνω από 3,5% δεν είναι καλή για τα 5ετή ομόλογα καθώς στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,340% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τα «Νέα», αναλόγως των προσφορών που θα υποβληθούν σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ως μια «λογική» – δεδομένων των συνθηκών στις αγορές και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας – απόδοση στη ζώνη του 3,5%-3,7%.
Εφόσον η έκδοση έχει τελικά αυτά τα χαρακτηριστικά, το επόμενο βήμα δεν αποκλείεται να έχει έντονο πολιτικό συμβολισμό. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αναφέρει αρκετές φορές πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εξαγορά ακριβού χρέους, είτε του ΔΝΤ είτε της ΕΚΤ, με κεφάλαια από το cash buffer ή με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται και τα δύο ενδεχόμενα, όπως άλλωστε και η εξαγορά, με κεφάλαια που θα αντληθούν από τη νέα έκδοση, του λεγόμενου «ομολόγου Σαμαρά», το οποίο λήγει τον Απρίλιο. Το ομόλογο αυτό έχει κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%, οπότε είναι προφανές πως με μια απόδοση στη ζώνη του 3,5%-3,7% η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει να στείλει και πολιτικά μηνύματα.
Οι συσχετισμοί
Το σενάριο πολιτικών συσχετισμών με το ομόλογο Σαμαρά, άλλωστε, έρχονται να ενισχύσουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν αποκλείεται να γίνει επανέκδοση του σημερινού πενταετούς τον ερχόμενο Απρίλιο, καθώς ο νέος τίτλος ο οποίος εκδίδεται έχει λήξη τον Απρίλιο του 2024.
Στα της σημερινής έκδοσης, η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα αποκτήσουν το νέο ελληνικό πενταετές ομόλογο αλλά και το ύψος της απόδοσης θα κρίνουν εάν το πρώτο μεταμνημονιακό βήμα της Ελλάδας στις αγορές θα είναι πετυχημένο ή όχι. Η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από 4 έως 6 σκαλοπάτια χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι αυτή η οποία αποκλείει εξ ορισμού από τη σημερινή έκδοση επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους. Κανείς δεν περιμένει πως θα συρρεύσουν ασφαλιστικές εταιρείες, για παράδειγμα. Αντίθετα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να προσελκύσει «yield hunters», κυνηγούς αποδόσεων δηλαδή, οι οποίοι γνωρίζουν πως σε χώρα της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βρουν πουθενά απόδοση πάνω από 3,5% για πέντε χρόνια. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα συμπεριφερθούν στη συνέχεια. Αν δηλαδή το νέο πενταετές ομόλογο θα έχει την τύχη του επταετούς του περσινού Φεβρουαρίου, όταν αμέσως μετά την έκδοση ακολούθησε ξεπούλημα του τίτλου στη δευτερογενή αγορά και άνοδος των αποδόσεων κατά 60 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ημέρες.
Μια απόδοση στη ζώνη του 3,5% είναι έως και 17 φορές πιο «ακριβή» σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου και αντίστοιχα 17 φορές πιο προσοδοφόρα για όσους αγοράσουν. Χθες το ισπανικό πενταετές ομόλογο είχε απόδοση 0,212%, το αντίστοιχο πορτογαλικό 0,340% και το πενταετές ιταλικό 1,574%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σε κλίμα «εξόδου» στις αγορές, κινήθηκαν χθες καθοδικά, με το πενταετές πέριξ του 3,04% και του 4,05% το δεκαετές.

(in.gr)