Η εκκρεμότητα που εξακολουθεί να παραμένει σχετικά με το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη δεν επιτρέπει στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, που προέρχονται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως επισήμανε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η βασική εκκρεμότητα που απομένει ακόμη είναι το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση, είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνία τις επόμενες μέρες, ώστε να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων μέχρι το προσεχές Εurogroup στις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία που θα επιτρέψει μια θετική απόφαση για την εκταμίευση.

Τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και ο κ. Ντομπρόβσκις, αναφέρθηκαν στην έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη βδομάδα, από την οποία προκύπτει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς και πως το βασικό ανοικτό ζήτημα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, παρέπεμψε στην ενημέρωση που θα γίνει στη διάρκεια της συνεδρίασης από τους θεσμούς, ενώ πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά» και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Σεντένο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό νέο» την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ