Νέες διευκρινίσεις για τα αναδρομικά, συνολικούς ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα λάβουν εντός Οκτωβρίου 1.100.000 συνταξιoύχοι, παρείχε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Τα αναδρομικά, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη, ενώ αναμένεται να φοροογηθούν ως κανονικό εισόδημα, χωρίς να υπάρξει προκαταβολική παρακράτηση φόρου.
Υπενθύμισε δε, ότι όσοι λάβουν τα συγκεκριμένα αναδρομικά, τα οποία αφορούν αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 για την περίοδο Ιουλίου 2015 - Μαΐου 2016, οφείλουν να παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.
Από το ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, περίπου 892 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.  Το ύψος κυμαίνεται αό 550 έως 7.800 ευρώ μικτά για κάθε συνταξιούχο.
Μέχρι την Τρίτη, μάλιστα, όταν και αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία από την Ολομέλεια της Βουλής, θα αποφασιστεί αν σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, το αναδρομικό ποσό θα καταλήξει στους κληρονόμους του.
Στο μεταξύ, εντός του Οκτωβρίου, όπως επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, αναμένεται και η πληρωμή των αναδρομικών για τις συντάξεις χηρείας. Πρόκειται για ποσά, τα οποία αφορούν το διάστημα Αυγούστου 2019 έως σήμερα.

naftemporiki.gr