Παρελθόν αποτελεί για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις η πλήρης επιστροφή στο γραφείο, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Randstad Ελλάδας, η προοπτική παράτασης της τηλεργασίας αναδεικνύεται μονόδρομος. Η έρευνα διεξήχθη σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλους τους κλάδους της εγχώριας οικονομίας, με στόχο να διερευνηθεί το πώς εξελίσσεται η επάνοδος του ανθρώπινου δυναμικού στο εργασιακό περιβάλλον στην μετά COVID-19 εποχή. Και κατέληξε στο συμπέρασμα πως 7 στις 10 επιχειρήσεις λειτουργούν αποκλειστικά ή μερικώς με το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας και μόλις το 6% των ερωτηθέντων της έρευνας απαιτεί φυσική παρουσία για τους εργαζομένους.
Αναλυτικά, 26% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στους κλάδους της ενέργειας, της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και των υπηρεσιών, δήλωσαν ότι εφαρμόζουν στο 100% την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό τους. Σε ποσοστό 45% οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των υπηρεσιών, του Retail και του Fast Moving Consumer Goods (FMCG), δήλωσαν ότι εφαρμόζουν στο 50%-80% την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Το 23% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στους κλάδους των υπηρεσιών, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών και των ασφαλιστικών, δήλωσε ότι εφαρμόζει στο 10%-30% την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό του.
Τέλος, 6% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, και ανήκουν στον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας, δήλωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν καθόλου την πολιτική της απομακρυσμένης εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Στο σύνολο των κλάδων, 2 στις 10 επιχειρήσεις υιοθετούν εξ ολοκλήρου την απομακρυσμένη εργασία, με ορισμένες από αυτές να συντηρούν το μέτρο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ 5 στις 10 επιχειρήσεις διατηρούν την πλειονότητα των εργαζομένων τους σε ποσοστό 50%-80% να εργάζονται από το σπίτι, προτείνοντας ένα ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας που συνδυάζει παρουσία δύο ημερών στο γραφείο και τρεις από το σπίτι. Στον αντίποδα, μόνο ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 6% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να απασχολεί τους εργαζομένους του αποκλειστικά με φυσική παρουσία στους εργασιακούς χώρους, ενώ 23% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα εφαρμόσουν μεν τηλεργασία, αλλά σε ένα αρκετά μικρότερο ποσοστό τού 10%-30% του συνόλου των εργαζομένων τους.
Ρούλα Σαλούρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)