Με ένα μπαράζ ρυθμίσεων σε έως 120 δόσεις για όλους, τόσο για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία όσο και στην Εφορία, με κουρέματα στεγαστικών δανείων και επιδότηση δόσης ενοικίου ή δανείου, η κυβέρνηση επιχειρεί ανάσχεση των δημοσκοπικών πιέσεων στον δρόμο προς τις κάλπες.
Την ίδια ώρα, με ένα μπαράζ συσκέψεων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί ανάσχεση των πιέσεων από το στρατόπεδο των δανειστών. Σήμερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι συναρμόδιοι υπουργοί πιάνουν χαρτί και μολύβι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ενόψει της έναρξης των συζητήσεων την ερχόμενη Δευτέρα. Κόκκινα δάνεια, καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικές νάρκες ενόψει δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ για αναδρομικά μνημονιακών περικοπών, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και 16 (συναφείς και μη) εκκρεμείς μεταμνημονιακές δεσμεύσεις μπαίνουν στο τραπέζι της προετοιμασίας.
Ο «μήνας του μέλιτος» μετά την έξοδο από το Μνημόνιο έχει περάσει στην ιστορία και όπως φάνηκε και από τα προειδοποιητικά μηνύματα του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αν η κυβέρνηση δεν ξαναπιάσει το πετάλι στις μεταρρυθμίσεις, η δόση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων δεν θα φτάσει στην Αθήνα τον Μάρτιο. Μια τέτοια εξέλιξη, έναντι της οποίας δεν φαίνεται πάντως να ανησυχεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα έστελνε αρνητικό σήμα στις ούτως ή άλλως επιφυλακτικές έναντι της ελληνικής οικονομίας αγορές, ακυρώνοντας κάθε πιθανότητα συντήρησης του αφηγήματος βιώσιμης επανόδου σε αυτές.
Στα καλά νέα της κάλπης, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών περιέγραψε χθες ένα τριπλό σχέδιο ρυθμίσεων και διευκολύνσεων, έναντι του οποίου όμως οι αρχικά κάθετα αρνητικοί θεσμοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όμως όσο και στο υπουργείο Εργασίας, θεωρείται δεδομένη η άμεση ενεργοποίηση ενός νέου σχήματος δόσεων που μπορεί να φτάνουν έως και τις 120 για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πιο «έτοιμη» φαίνεται η ρύθμιση την οποία επεξεργάζεται το επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου. Χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια κάθε οφειλέτης των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορεί να εντάξει άμεσα σε έως και 120 δόσεις (σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής) τα χρέη του. Ειδικά για χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα προβλέπεται επανυπολογισμός τους με διαγραφή προσαυξήσεων έως και 85% και συνολική συρρίκνωσή τους έως και κατά 60%, ενώ για τα χρέη του 2017 δεν προβλέπεται κούρεμα παρά μόνο ενσωμάτωση στο σχήμα της σταδιακής καταβολής. Αντίστοιχα σχέδια επεξεργάζεται και η Καραγεώργη Σερβίας για τα χρέη προς την Εφορία.
Σε δεύτερο χρόνο, από το καλοκαίρι και μετά τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης αφορούν μία «ολιστική ρύθμιση», όπως την περιέγραψε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, με μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό για χρέη σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Ολα τα παραπάνω τελούν υπό την έγκριση των θεσμών. Το ίδιο ισχύει και για τα σχέδια αύξησης του κατώτατου μισθού. Η Κομισιόν δίνει πράσινο φως για την αύξησή του από την 1η Φεβρουαρίου 2019, αλλά τα σενάρια αναπροσαρμογής κατά 10% που διακινούσε η κυβέρνηση φαίνεται πως θα πρέπει να μπουν στο συρτάρι για να μην υπάρξει ρήξη. Αυξήσεις της τάξεως του 5%-6% (αν και ως ιδανικό ποσοστό φέρεται πλέον το 8% από κυβερνητικές πηγές) θεωρούνται πιθανότερες προς συμφωνία.
Οσον αφορά τη δημοσιονομική νάρκη από τις επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ για αναδρομικά δώρων και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, Γιώργος Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έχουν εκπονήσει μελέτη επιπτώσεων και κάλυψης κόστους. Το οικονομικό επιτελείο κατόπιν της μελέτης δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις περί ενδεχόμενου κόστους της τάξεως των 10 δισ. ευρώ που είχαν προσδιορίσει οι θεσμοί και ήδη αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η όποια παροχή αναδρομικών θα έχει εφάπαξ επιπτώσεις. Δεν πρόκειται δηλαδή σε καμία περίπτωση, ακόμα και αν χρειαστεί πρόσθετη νομοθεσία, να επανέλθουν τα δώρα, οι μισθοί και οι συντάξεις στο προμνημονιακό τους ύψος. Για την καταβολή των αναδρομικών, άλλωστε, ήδη εκπονούνται σενάρια σταδιακής, σε βάθος χρόνου συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις.
Ελενα Λάσκαρη (ΤΑ ΝΕΑ)