Στην ολοκλήρωση της πρώτης εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος για το τρέχον έτος προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα από τον επόμενο κιόλας μήνα περισσότεροι από 9.000 φορολογούμενοι να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πιστώνονται τα ποσά επιστροφής φόρου.
Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η ΑΑΔΕ προχωρά στις επιστροφές και έτσι τον Απρίλιο 9.305 φορολογούμενοι που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό θα δουν στους λογαριασμούς τους κατά μέσο όρο 298 ευρώ έκαστος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην επεξεργασία 75.678 φορολογικών δηλώσεων, από την εκκαθάριση των οποίων έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα:
* 15.074 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά (19,92%), με τον πρόσθετο φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 6,4 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 422 ευρώ.
* 9.305 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά (12,30%), με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ.
* 51.299 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά (67,79%).
Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν επίσης υποβληθεί 14.722 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων), αλλά και 2.542 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).
Υπενθυμίζεται ότι οι υπόχρεοι οι οποίοι θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το συμπληρωματικό φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η Τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.
Εκτός όμως από την ανωτέρω δυνατότητα εξόφλησης του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, όλα τα φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά έχουν τη δυνατότητα να «σπάσουν» τον φόρο ακόμη και σε 12 δόσεις, πριν η οφειλή γίνει ληξιπρόθεσμη.
Αναλυτικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο τους σε περισσότερες δόσεις κάνοντας χρήση είτε της πιστωτικής τους κάρτας είτε της πάγιας ρύθμισης στην οποία πλέον μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ενώ συνολικά έχουν τις εξής επιλογές:
1. Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση μπορεί να εξοφληθεί:
- στο ταμείο της τράπεζας ή
- μέσω e-banking ή
- με κάρτα (χρεωστική ή πιστωτική) απευθείας μέσω του προσωπικού λογαριασμού του φορολογούμενου στο Taxis (χωρίς διευκόλυνση δόσεων).
2. Σε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα.
3. Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Γιώργος Κούρος (Η Ναυτεμπορική)