Εφικτός κρίνεται ένας μέσος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ 3,5% ετησίως την περίοδο 2021-2030, εφόσον η ελληνική οικονομία παραμείνει προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και δεδομένου ότι οι πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2021-2027 από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το NGEU (Νext Generation EU) ανέρχονται σε περίπου 72 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
Μιλώντας στο 22ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει αυξήσει την αβεβαιότητα σχετικά με την έκταση της ύφεσης και εξασθενήσει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρώπη.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνουν επεκτατικές εωσότου εμβολιαστεί πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και, ιδίως, μέχρι η ευρωπαϊκή οικονομία να επανέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.
Κατά τον διοικητή της ΤτΕ, μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζονται βελτιωμένες, χάρη στις θετικές ειδήσεις σχετικά με τη διάθεση αποτελεσματικών εμβολίων για τον κορωνοϊό και στους πόρους που είναι διαθέσιμοι μέσω του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NGEU.
Όπως πρόσθεσε, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω του NGEU παρέχουν μια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να καταγράψει πολύ ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022 μετά τη βαθιά ύφεση του 2020.
Ως προς τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η προσεχής περίοδος επιφυλάσσει μεγάλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, επισημαίνοντας ότι το κλειδί για να τεθεί σε κίνηση ένας ενάρετος κύκλος στον τραπεζικό τομέα και την οικονομία γενικότερα είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η αποτελεσματική επίλυση του ιδιωτικού χρέους.
Σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει τη δημιουργία μια εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (AMC).

H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ