Συνεχίζουν να αυξάνονται τα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μισά από αυτά (507,3 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος.
Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατάφεραν να πληρώσουν 173,6 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν 203,1 εκατ. ευρώ ΦΠΑ καθώς και πρόστιμα ύψους 47 εκατ. ευρώ. Συνολικά τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν φόροι 972 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, τον περασμένο μήνα έγιναν 7.066 κατασχέσεις σε φορολογουμένους για χρέη τους προς την εφορία. Ειδικότερα:
1. Τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων φθάνουν στα 103,36 δισ. ευρώ, ενώ εάν προστεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που αναλογούν, ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ, δηλαδή υψηλότερα από το ΑΕΠ της χώρας.
2. Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο ανέρχονται στα 8,8 δισ. ευρώ.
3. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 4,2 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1,79 εκατ. φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Η υπερφορολόγηση οδήγησε λοιπόν εκατομμύρια φορολογουμένους στην αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την εφορία. Στο διάστημα αυτό εκτοξεύτηκαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και γενικότερα η εφορία προχώρησε, όπως υποχρεούνταν από τον νόμο, σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, από 650.000 που ήταν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις το 2015, το 2016 διπλασιάστηκαν και συγκεκριμένα έφθασαν στο 1,3 εκατ. για να εκτιναχθούν το 2017 στο 1,7 εκατ. Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια του 2017 αφορούσαν 312.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Για το 2018 η εφορία έχει αποστείλει μέχρι στιγμής 1,2 εκατ. ηλεκτρονικά κατασχετήρια. Στελέχη της ΑΑΔΕ επισημαίνουν ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια μειώνονται καθώς πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύονται το σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών για να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν χρήματα στους λογαριασμούς των οφειλετών.
4. Σε 1.155.649 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 4,48 δισ. ευρώ παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών. Μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις και τις ρυθμίσεις θα φθάσουν τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
5. Από το σύνολο των οφειλών 16,8 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 86,29 δισ. ευρώ.
Αύξηση ακατάσχετου
Πάντως, και όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η «Κ», η φορολογική διοίκηση επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου.
Δηλαδή, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους οι οποίοι, λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο, είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που βρίσκεται στην τελική ευθεία προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση, εφόσον ο οφειλέτης ρυθμίσει τα χρέη του και αποπληρώνει με συνέπεια τις δόσεις.
Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)