Τα επικείμενα stress tests και η διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της συνάντησης μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον τραπεζικό τομέα, Γιώργου Ζαββού και των διευθυνόντων συμβούλων των ελληνικών τραπεζών χθες το πρωί.
Η συνάντηση ήταν περισσότερο εθιμοτυπικού χαρακτήρα και διήρκεσε λίγο, με τη συζήτηση να αφορά κυρίως την υιοθέτηση συστημικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, αλλά και την πλήρη ενημέρωση του υφυπουργού στα κρίσιμα θέματα των stress tests, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζαββός θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον επικεφαλής του SSM Andrea Enria.
Όπως είναι γνωστό, στο μέτωπο των κόκκινων δανείων οι τράπεζες εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις, το κόστος και τη μεθοδολογία για το APS. Για την Ελλάδα το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι 20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme - APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 2019-2021 όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσεις ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί πως το κόστος των εγγυήσεων προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ των τριετών και πενταετών CDS, καθώς τα δάνεια που θα μεταφερθούν στο APS είναι δύσκολα ανακτήσιμα και εάν στο διάστημα της τριετίας ή της πενταετίας δεν γίνει εφικτό να ανακτηθούν τότε θα πρέπει να διαγραφούν. Πάντως οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση έχουν αναπτύξει ταχύτητες διεργασιών ώστε το εγχείρημα να προχωρήσει μέσα στον επόμενο μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνεται ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και το APS δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από το τέλος Οκτωβρίου. Η ημερομηνία είναι απολύτως κρίσιμη, αφού σε κάθε περίπτωση θα σηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα τρέξουν τα stress tests του 2020 για την κάθε μία τράπεζα μιας και αυτά θα διενεργηθούν με στοιχεία του τέλους του έτους.
Σε επίπεδα ιδιώτη η εγγύηση του Δημοσίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να μη θεωρηθεί η εγγύηση του Δημοσίου στο senior ομόλογο «κρατική στήριξη», πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα προς την αντίθεση κατεύθυνση, με κυρίαρχο ότι η προμήθεια που καλούνται να πληρώσουν όσες τράπεζες κάνουν χρήση του εργαλείου αντισταθμίζει το ρίσκο που θα αναλάβει -μέσω της εγγύησης- το κράτος. Μάλιστα, πήγες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος για το Δημόσιο έχει υπολογισθεί στα επίπεδα που θα κινούνταν σε περίπτωση που εγγυόταν ένας ιδιώτης, δηλαδή σε επίπεδα αγοράς, κι αυτό μπορεί να καλύψει την οποιαδήποτε ένσταση της DG Comp περί κρατικής στήριξης.
Ακόμη μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται μια νέα σειρά τιτλοποιήσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ακόμη κι από αυτές που έως σήμερα δεν έχουν εξαγγείλει. Η Eurobank είναι γνωστό ότι θα τιτλοποιήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 9,5 δισ. ευρώ, ενώ τιτλοποίηση άνω των 10 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Alpha Bank, με τις σχετικές ανακοινώσεις να προγραμματίζονται εντός του επόμενου διμήνου.
Η Πειραιώς ετοιμάζει τιτλοποίηση δανείων ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχη κίνηση σχεδιάζει η Εθνική. Σε ό,τι αφορά το θέμα των stress tests, τραπεζίτες και υφυπουργός ανέφεραν χθες πως οι τράπεζες πρέπει να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες, ωστόσο τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θέλουν να γνωρίζουν τις παραμέτρους ώστε να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν επαρκώς. Τα θέματα αυτά αναμένεται να τα συζητήσει ο κ. Ζαββός με τον κ. Enria την ερχόμενη εβδομάδα.
naftemporiki.gr