Την κατασκευή νέου Αμφιθεάτρου και νέου Ερευνητικού-Πειραματικού Εργαστηρίου στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιόπολις στη Λάρισα χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των προτάσεων ερευνητικών προγραμμάτων, με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 7 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, για την σύνδεση την πανεπιστημιακής έρευνας με την παραγωγική διαδικασία στη Θεσσαλία.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη έχουμε μια συνεχή, αδιάρρηκτη συνεργασία. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο σύμβουλός μας για το νέο ΕΣΠΑ, εκπονεί το σχεδιασμό του νέου Περιφερειακού Προγράμματος 2021 -2027 και διαμόρφωσε την Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3 στη Θεσσαλία. Για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου έχουμε ολοκληρώσει πολλά έργα υποδομών και εξοπλισμού: Κτίρια που έχουν ολοκληρωθεί, όπως του Τμήματος Οικονομικών, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα και άλλα κτίρια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα έχουμε εξοπλίσει το Πανεπιστήμιο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, δύο νέα κτίρια που συμπληρώνουν τις υποδομές στο συγκρότημα Βιόπολις στην Λάρισα: Αμφιθέατρο και ερευνητικό και πειραματικό εργαστήριο. Αυτά τα δύο έργα ωριμάζουν, επικαιροποιούνται οι μελέτες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις διαδικασίες δημοπράτησης. Παράλληλα, έχουμε δημιουργική συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 7.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 δίνουμε τη δυνατότητα, μέσα από τις διαδικασίες που εφαρμόζει η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου να κατατεθούν και να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα.

Αξιολογούνται και προχωρούν κανονικά εκείνα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις της Στρατηγικής RIS3, ούτως ώστε να υπάρξουν ερευνητικά προγράμματα προστιθέμενης αξίας, που να συνδέουν την έρευνα με την παραγωγή στη Θεσσαλία.

Στο επόμενο ΕΣΠΑ, προβλέπονται και νέα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας και Έρευνας ΙΑΣΩΝ. Ευχαριστώ τον Πρύτανη για την άριστη συνεργασία με την οποία φτάνουμε σε μετρήσιμα αποτελέσματα που πηγαίνουν το Πανεπιστήμιο και τη Θεσσαλία μπροστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  είναι η πολυβραβευμένη ομάδα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», η ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακών καταγραφών κ.α. Υπάρχουν Πανεπιστημιακά Τμήματα που πραγματικά ξεχωρίζουν και διακρίνονται για τις επιδόσεις τους και είμαστε διαχρονικά παρόντες για να τα στηρίξουμε και να τα αναβαθμίσουμε».

Ζήσης Μαμούρης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, γιατί πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία τουλάχιστον εγώ βρίσκομαι στην διοίκηση του Πανεπιστημίου, είναι συνεχώς στο πλευρό μας, βοηθά και προσφέρει το μέγιστο για να μπορέσει το Πανεπιστήμιο να αναπτυχθεί. Εκτός από τα έργα πνοής που αναφέρθηκαν και στήριξαν την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, θέλω να αναφερθώ στα νέα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου «ΙΑΣΩΝ».

Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και σε σύμπραξη με την Περιφέρεια, είμαστε στο τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και πολύ σύντομα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα να υλοποιούνται. Πρόκειται για έργα που συνδέουν το Πανεπιστήμιο με τον παραγωγικό ιστό της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της RIS3 και αναμένεται να δώσουν θεαματικά αποτελέσματα. Εκτός αυτού, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, υπάρχουν τα δύο κτίρια, που είναι έτοιμα να υλοποιηθούν μόλις επικαιροποιηθούν οι μελέτες: το κτίριο των Πειραματικών Εργαστηρίων και ένα μεγάλο Αμφιθέατρο στην Βιόπολη.

Ευχαριστώ και εύχομαι αυτή η συνεργασία να συνεχίσει και στο μέλλον να αποδίδει καρπούς, προς όφελος του τόπου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μπροστά στην καινοτομία, στην έρευνα, μπροστά στην απορροφητικότητα των επενδυτικών πόρων».