Σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% της μέσης καλλιεργούμενης έκτασης μέχρι σήμερα, οι φυτεύσεις συνεχίζονται μετ’ εμποδίων λόγω των βροχοπτώσεων.

Οι τελευταίες δημιουργούν κάποια προβλήματα στον προγραμματισμό, ωστόσο συμβάλλουν σημαντικά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης των ήδη φυτεμένων σπορόφυτων, ανάλογα με την περιοχή, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας από τους παραγωγούς.

Όψιμη παραγωγή

Για οψίμιση της παραγωγής κατά δύο εβδομάδες κάνει λόγο ο Μιλτιάδης Αγγελακόπουλος, παραγωγός βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα. Όπως υποστηρίζει, τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι μειωμένα κατά 20%, σύμφωνα με την κατανομή από τις εταιρείες.

Πρόσφατα, οι έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες των τοπικών κοινοτήτων Βαμβακού, Κατωχώρι, Σταυρός και Υπέρια. Μεγάλος αριθμός παραγωγών προχώρησε σε επαναφύτευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής.

Εστιάζοντας στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Αγγελακόπουλος αναφέρει ότι η χρονιά θα είναι απαιτητική. «Αν λάβουμε υπόψη το μεγάλο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, η χρονιά αναμένεται δύσκολη και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση της καλλιέργειας», σημειώνει.

Ο καιρός αλλάζει τον προγραμματισμό της συγκομιδής

Προβληματισμένος για την περίοδο συγκομιδής της ντομάτας εμφανίζεται ο Τέλης Κυρίτσης, γεωπόνος εταιρείας πολλαπλασιαστικού υλικού. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πρώιμες φυτεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν την προγραμματισμένη περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος συγκέντρωσης της συγκομιδής σε στενό χρονικό πλαίσιο. Προσθέτει, δε, ότι «τα πρώιμα υβρίδια που χρησιμοποιούνται θα δείξουν τα αποτελέσματά τους την περίοδο της συγκομιδής».

Ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά, με υψηλές απαιτήσεις από τις καλλιέργειες, όσον αφορά την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ορθολογική διαχείριση από τους παραγωγούς για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων», εξηγεί. Τέλος, ο ίδιος υπολογίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον Νομό Λάρισας θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών για την τρέχουσα περίοδο.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (Με πληροφορίες από ypaithros.gr)