Κλιμάκια της κτηματικής υπηρεσίας έχουν προβεί σε περισσότερους από 4.500 ελέγχους καταγγελιών που έχουν υποβάλει πολίτες, για παραβιάσεις σε παραλίες και αιγιαλούς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους σε περισσότερες από 150 παραλίες και πάνω από 750 επιχειρήσεις στο ίδιο διάστημα.

Οι καταγγελίες που εξετάστηκαν υποβλήθηκαν, ως επί το πλείστον, μέσω της εφαρμογής MyCoast, αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στις κατά τόπους υπηρεσίες.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά πως η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχει συμμορφωθεί στους νέους κανόνες και το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκαν αρκετές παραβάσεις – από απουσία σήμανσης έως υπερβάσεις στις ζώνες με τα ομπρελοκαθίσματα και αυθαίρετη κατάληψη χώρου, χωρίς σύμβαση παραχώρησης.

Σε όλες τις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν είχε καν συναφθεί σύμβαση, οι αρχές προέβησαν σε σφραγίσεις τμημάτων 20 παραλιών, που παράνομα είχαν καταληφθεί από ομπρελοκαθίσματα, σε περιοχές όπως η Ρόδος, το Μεσολόγγι, ο Βόλος, η Κέρκυρα, η Πάργα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Τα τμήματα αυτά παραδόθηκαν για ελεύθερη χρήση στους πολίτες. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπερνούν, στο άθροισμα, τα 800.000 ευρώ.

Οι 6 περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες

Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.396 καταγγελίες. Ελεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 8 παραλίες και 38 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις.

Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 873 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 6 παραλίες και 35 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις.

Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 570 καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε 17 παραλίες και 49 επιχειρήσεις της περιοχής διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις και επιβλήθηκε αντίστοιχος αριθμός διοικητικών μέτρων.

Κυκλάδες: Εξετάστηκαν 409 καταγγελίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 10 διαφορετικές παραλίες και 37 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε μία παράβαση.

Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 325 καταγγελίες. Από τους ελέγχους σε 3 παραλίες και 5 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις.

Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 163 καταγγελίες. Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε 10 παραλίες και 23 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 9 παραβάσεις.

kathimerini.gr