Αναιρώντας επί της ουσίας τον νόμο που η ίδια ψήφισε πρόσφατα με τη σύμφωνη γνώμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση έρχεται ξαφνικά να άρει από την πίσω πόρτα την υποχρέωση δημοσίευσης των δημοσίων συμβάσεων στον περιφερειακό Τύπο.
Σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά οι δημοσιεύσεις του είδους να γίνονται μόνο στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).
Ουσιαστικά πρόκειται για απόφαση που αποδεκατίζει τα πενιχρά έσοδα των εφημερίδων και ανατρέπει το επί σειρά ετών καθεστώς των απαραίτητων κανόνων δημοσιότητας που εξασφαλίζει διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις με τη δημοσίευση των διακηρύξεων-δημοπρασιών των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων στον τοπικό Τύπο.
Σήμερα στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες επαρχιακές εφημερίδες εκτιμάται ότι εργάζονται περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, χωρίς να υπολογίζονται τα συνεργαζόμενα επαγγέλματα. Αν το παραπάνω νομοσχέδιο γίνει νόμος, οι περισσότερες των εφημερίδων θα κλείσουν άμεσα.
Οι ελάχιστες που θα παραμείνουν θα συρθούν απλώς για ένα διάστημα, ευελπιστώντας να βρουν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι εφημερίδες δεν έχουν μέλλον, δεν χρειάζεται να μας το υπενθυμίζει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση όμως εκείνο που υποχρεούται να κάνει είναι να αντιμετωπίσει την κοινωνική πλευρά του θέματος, με μια μεταβατική διάταξη διατήρησης των δημοσιεύσεων, έστω για μια τριετία, ώστε να δουν τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρηματίες του περιφερειακού Τύπου - ειδικά μετά και την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην αγορά.
Οι επαρχιακές εφημερίδες στη χώρα μας, που ιστορικά μετρούν περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, αξίζουν ένα αξιοπρεπέστερο τέλος.
Κώστας Τόλης εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)