Εδω και 55 χρόνια οι κάτοικοι στο Καλαμάκι, την Έλαφο και την Αμυγδαλή των δήμων Αγιάς και Κιλελέρ, καλλιεργούν παρακάρλια χωράφια που τα απέκτησαν με κλήρωση όντες ακτήμονες, μετά την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας.

Η Κάρλα επανασυστάθηκε, μέρος των χωραφιών χαρακτηρίστηκε ως υδροβιότοπος και νέος νόμος ορίζει την αναδιανομή των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ακτήμονες με πολύ χαμηλό αντίτιμο.

Οι καλλιεργητές που μοιράζονται 6.500 στρέμματα σε Καλαμάκι, Έλαφο και Αμυγδαλή, εδώ και δεκαετίες, ζητούν νέα ρύθμιση ή επιπλέον μοριοδότηση προκειμένου να μην μείνουν εκτός της νέας διανομής.

Όπως λένε, ο νέος νόμος ορίζει ότι για να αιτηθεί κανείς κλήρο δεν πρέπει να καλλιεργεί πάνω από 100 στρέμματα, προϋπόθεση που αυτόματα θέτει εκτός αίτησης τους περισσότερους.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, το όριο των 100 στρεμμάτων δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, καθώς μια οικογένεια για να μπορεί να ζήσει από τα χωράφια πρέπει να καλλιεργεί αρκετά περισσότερα στρέμματα.

“Αν χάσουμε τα χωράφια, χάνουμε την καλλιεργητική περίοδο που έρχεται, τις αποζημιώσεις από καταστροφές που έχουμε υποστεί, την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ κ.ο.κ”, αναφέρουν.

ert.gr