Αϊνστάιν στα μαθηματικά… αποδείχθηκε ένας τριτοετής φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος επέστρεψε με ένα χάλκινο μετάλλιο στις βαλίτσες του από  το μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό Μαθηματικών που διεξήχθη φέτος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας.
Ο 21χρονος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης πήρε μολύβι και χαρτί και διαγωνίστηκε επί δύο μέρες για περίπου πέντε ώρες σε δέκα προβλήματα Άλγεβρας, ανάλυσης και θεωρίας αριθμών, ανάμεσα σε 360 κορυφαίους φοιτητές στον τομέα των μαθηματικών. Στόχος των διαγωνιζομένων να λύσουν όλα τα προβλήματα με σωστό τρόπο.
Στον 26ο Παγκόσμιο διαγωνισμό συμμετείχαν τα 100 μεγαλύτερα πανεπιστήμια όπως του Harvard, του Cambridge, του Oxford και του University College London. Αν και οι γονείς του νεαρού φοιτητή από τη Λάρισα δεν έχουν σχέση με τα μαθηματικά καθώς ο πατέρας του είναι στρατιωτικός και η μητέρα του εργάζεται σε νοσοκομείο ο ίδιος αγάπησε τους αριθμούς από μικρή ηλικία. «Πάντα μου άρεσαν τα μαθηματικά και η ενασχόλησή μου με αυτά είναι συνεχής. Αισθάνομαι διακαιόμενος από την προσπάθειά μου», είπε στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο τριτοετής φοιτητής προπονούνταν σκληρά, λύνοντας ασκήσεις μαθηματικών με τη βοήθεια καθηγητών του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όνειρό του μετά την αποφοίτηση από το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο είναι να συνεχίσει τις σπουδές του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Θέλω να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό σε πανεπιστήμιο της Αμερικής και να ασχοληθώ στο μέλλον είτε με την θεωρητική πληροφορική, είτε με την τεχνητή νοημοσύνη, είτε με τη μηχανική μάθηση» πρόσθεσε στο ethnos.gr.
Ο 26ος Παγκόσμιος Διαγωνισμό Μαθηματικών IMC (International Mathematics Competition for University Students) διεξήχθη στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας από τις 28 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου 2019.

Τίμος Φακαλής (ethnos.gr)