Στον απολογισμό του κυβερνητικού του έργου, στο δίλημμα των επικείμενων εκλογών καθώς και στην πολιτική επικαιρότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της διακαναλικής που μεταδόθηκε την Τρίτη από τα Θεσσαλικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Υπενθυμίζεται πως στη διακαναλική είχαν προσκληθεί και αρχικά αποδεχθεί, αλλά εν τέλει δε συμμετείχαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας.
Παραθέτονται μερικά από τα όσα είπε ο κ. Κόκκαλης στους δημοσιογράφους κ.κ. Ανδρέα Γιουρμετάκη, Γιάννη Κολλάτο και Σωτήρη Πολύζο:
Για τη μη συμμετοχή τελικά των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ.:
Την περασμένη Δευτέρα απηύθυνα πρόσκληση για διακαναλική συζήτηση με τους βουλευτές της Ν.Δ. Την άλλη ημέρα αποδέχθηκαν την πρόσκληση κι εγώ έπραξα το αυτονόητο σε ότι αφορά την προετοιμασία.
Έπραξα αυτό που μου ζήτησαν οι συνάδελφοί μου, την τάχιστη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τα προγράμματα των κομμάτων, αλλά και τα πεπραγμένα των υποψήφιων βουλευτών του νομού Λάρισας.
Για το δίλλημα των εκλογών:
Νομίζω πως το δίλλημα αυτών των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά ή αν θα οπισθοδρομήσουμε. Αν θέλουμε μία δίκαιη ανάπτυξη με τους μικρομεσαίους ή θέλουμε μία ανάπτυξη γρήγορη για τους δυνατούς.
Θέλουμε να γυρίσουμε πάλι πίσω από τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων όπως υπόσχεται, από αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης ή να συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξε αυτή η κυβέρνηση.
Αυτή η κυβέρνηση – το είπε πρώτος ο πρωθυπουργός - είναι πολυσυλλεκτική. Πρόκειται για μία ευρεία προοδευτική, κοινωνική συμμαχία.
Για τα υπεσχεθέντα από τη Ν.Δ:
Πριν από ένα μήνα ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι οι 120 δόσεις πλήττουν την κουλτούρα των πληρωμών. Καλόπιστα θα δεχθώ ότι ουδέποτε το είπε. Ο κ. Μητσοτάκης όμως είπε- επιβεβαιώστε ή όχι- ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου.
Καταργώντας το νόμο Κατρούγκαλου, καταργούνται αυτομάτως οι 120 δόσεις. Γιατί ο νόμος αυτός στηρίζεται στο πλαίσιο του κ. Κατρούγκαλου.
Η θεαματική μείωση της φορολογίας που βλέπουμε πως πάει πίσω στο 2021 τις τελευταίες ημέρες… Αν το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να κόψει από κάπου. Από την υγεία; Από την παιδεία; Από κάπου πρέπει να κόψει.
Για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα αλλά και τη στάση της Ν.Δ.:
Τον Μάιο του 2017 πρώτος εγώ είπα ότι οι έλεγχοι στο γάλα έπρεπε να είχαν γίνει χθες και παρόλο που δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου, αναλαμβάνω κι εγώ την ευθύνη. Η αλήθεια είναι πως οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί τους τελευταίους έξι – επτά μήνες.
Για πρώτη φορά έχουμε ανάκληση πιστοποίησης τυροκομείου στα Τρίκαλα και σύντομα θα έχουμε και στο δικό μας νομό. Όταν θα τα έχουμε τα ονόματα και τις υπογραφές θα τα ανακοινώσουμε. Γνωρίζουμε ποιος ψήφισε τη CETA, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ.
Πάμε τώρα στα πεπραγμένα μας στον αγροτικό τομέα, για τα οποία οι πολίτες και ο αγροτικός κόσμος πρέπει ήρεμα και με λογική να ψηφίσουν.
Έχω αντίγραφο από τα πρακτικά της βουλής από το Φεβρουάριο του 2017, όταν σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «εφαρμόσει κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και να προχωρήσει στον συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις».
Είναι στο dna τους. Μας προέτρεπαν δηλαδή να κατάσχουμε αγροτικές επιδοτήσεις κι εμείς τις προστατεύσαμε. Είχα την τιμή να εισηγηθώ το ακατάσχετο. Ας επιλέξει λοιπόν ο αγροτικός κόσμος ποιος έπραξε σωστά: Εμείς που προστατεύσαμε τις επιδοτήσεις θεσμοθετώντας το ακατάσχετο ή ο κ. Μητσοτάκης που πρότεινε συμψηφισμό;»
Για τις ανοιχτές τιμές, έβγαλα πρόσφατα μία απόφαση που τελειώνει αυτό το καθεστώς. Μου κάνει τρομερή εντύπωση… ενώ δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια ακόμη και από νεοδημοκράτες προέδρους βαμβακοπαραγωγών συνεταιρισμών, οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. λένε ακόμη στα χωριά ότι αυτοί θα αλλάξουν τις ανοιχτές τιμές. Τόσα χρόνια τι έκαναν;
Για τον ΕΛΓΑ, λένε ότι θα αλλάξουν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός είναι από το 1950 κι αλλάζει με απόφαση του 2018, από εμάς δηλαδή. Αυτοί τι έκαναν τόσες δεκαετίες; Ότι σας λέω είναι με στοιχεία.
Αν ήταν εδώ οι συνάδελφοί μου από τη Ν.Δ. θα τους ρωτούσα: Πώς καταστράφηκε το συνεταιριστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια; Μας είπαν ότι έφταιγε η κακοδιαχείριση.
Δεν την έβλεπαν την κακοδιαχείριση στους συνεταιρισμούς όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή; Και τι έκαναν γι’ αυτό εκτός από το να βάλουν λουκέτο σε συνεταιρισμούς και να πάνε τα περιουσιακά τους στοιχεία στην εκμετάλλευση ιδιωτών; Να μη μας λένε λοιπόν τώρα ότι έρχονται να στηρίξουν τον υγιή συνεργατισμό…
Για τον απολογισμό στον υπουργικό θώκο:
Γι’ αυτό το έργο, ο βασικός πρωτεργάτης δεν ήμουν εγώ. Ήταν ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελετητής, οι συνεργάτες μου στο υπουργείο. Γιατί αυτοί μου έδωσαν ιδέες καλές και συμβουλές γιατί πάντα άκουγα ώστε να δώσω λύσεις στα προβλήματα.
Είμαι υπερήφανος που έβαλα ένα μικρό λιθαράκι γι’ αυτό που λέγεται Αβερώφειος Γεωργική Σχολή. Ευελπιστώ πως μετά τις εκλογές μαζί με το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη θα ολοκληρώσουμε αυτό το σημαντικό έργο.
Επίσης η γαλακτοκομική σχολή Ελασσόνας, η προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων, η πρώτη ενεργειακή αγροτική κοινότητα… Είναι η πρώτη προσπάθεια που έγινε να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Αυτά είναι μερικά από τα πολλά που έγιναν και νομίζω πως αποτελούν καθήκον για ένα πολιτικό. Και είναι το βασικό κριτήριο τα έργο, για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική. Αν οι πολίτες κρίνουν ότι το έργο μου είναι επαρκές, μπορούν να με τιμήσουν με την ψήφο τους.