Ένα από τα εμβληματικά μνημεία που δεσπόζουν πάνω στο πλάτωμα του λόφου της αρχαίας ακρόπολης, όπου σήμερα ονομάζεται «Λόφος Φρουρίου» της Λάρισας, αποτελεί το Μπεζεστένι της πόλης.
Πρόκειται για μια σκεπαστή αγορά που χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1484-1506 μ.Χ και αποτελούσε για αρκετούς αιώνες το σημαντικότερο τμήμα της εμπορικής αγοράς υφασμάτων (bez), πολύτιμων εμπορευμάτων και ένα κέντρο οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, γύρω από αυτό οργανώνονταν το παζάρι και η υπόλοιπη εμπορική αγορά. Το 1799 καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ κατά τον 19ο αιώνα μετατράπηκε σε πυριτιδαποθήκη.
Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων το Μπεζεστένι όπως σώζεται σήμερα, είναι ένα ορθογώνιο κτίριο με τρία τοξωτά μνημειακά πρόπυλα στη νότια, ανατολική και δυτική πλευρά. Σε ανοικτή στοά, περιμετρικά του κτιρίου παρατάσσονταν δεκαεννέα εμπορικά καταστήματα.
Το Μπεζεστένι σήμερα βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και επανάχρησης καθώς με πρωτοβουλία του δήμου Λαρισαίων και μετά την κατάθεση του φακέλου των μελετών για χρηματοδότηση του έργου απευθείας από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠ.Αν.Ε.Κ) του υπουργείου Ανάπτυξης το 2018, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση της αναστήλωσης και επανάχρησης του μνημείου.
Στο πλαίσιο αυτό για την ολοκλήρωση των έργων εμπλέκονται τόσο ο δήμος Λαρισαίων, όσο και η Εφορεία αρχαιοτήτων Λάρισας, με διακριτούς ρόλους.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Υπηρεσία βρίσκεται στη φάση πρόσληψης προσωπικού ώστε να ξεκινήσουν από τη μεριά της τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Μπεζεστενίου αλλά και των ανασκαφικών ερευνών, με χρονοδιάγραμμα 15 έως 18 μηνών.
Η δεύτερη παράλληλη φάση περιλαμβάνει έργα που θα αφορούν την επανάχρηση του κτιρίου όπου σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, θα περιλαμβάνει εμπορικές, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης των τοπικών προϊόντων.
Ηλίας Σκυλλάκος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)