Μετατίθεται κατά 14 ημέρες το άνοιγμα της πλατφόρμας του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στις περιφέρειες που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωσή του.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες παρεμβάσεις του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που έγινε έπειτα από ενημέρωση που είχε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τον εντοπισμό προβλημάτων κατά την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Τα ειδικά λογισμικά
Αυτό που, σύμφωνα με το ΤΕΕ, συνέβη στις περιφέρειες όπου άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος είναι ότι σύμβουλοι που διαθέτουν ειδικά λογισμικά υποβάλλουν μαζικά και τάχιστα αιτήσεις «πετώντας» εκτός πλατφόρμας φυσικά πρόσωπα που επιχειρούν να υποβάλουν από μόνα τους αιτήσεις ή και μικρότερα γραφεία συμβούλων.
Αν και η χρήση αυτών των λογισμικών δεν είναι παράνομη, προκαλεί ωστόσο αδικίες και προστριβές μεταξύ των πελατών με τους μηχανικούς τους.
Η πρόταση που το ΤΕΕ είχε υποβάλει στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και θα εισηγηθεί και στον νέο υπουργό, αφορά κυρίως το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και απαντάει στο πρόβλημα που δημιουργείται με την κατά προτεραιότητα ένταξη.
Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΕ, θα πρέπει να δεσμεύει προϋπολογισμούς τριών, τεσσάρων ή και πέντε ετών και να παραμένει ανοικτό με επιλαχόντες.
Οι αιτήσεις δηλαδή που ξεκίνησαν, αλλά δεν πρόλαβαν να υποβληθούν, να μπαίνουν στην επόμενη φάση, μόλις βρεθούν νέα κονδύλια, ως επιλαχούσες.
«Είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών, αφού το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και θα μπορούν να μεταφερθούν οποιαδήποτε στιγμή πόροι που δεν έχουν απορροφηθεί από κάπου αλλού», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Το ΤΕΕ προτείνει επίσης στο νέο πρόγραμμα να μπουν κριτήρια προτεραιότητας ένταξης, με βάση τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση ή την ενεργειακή εξοικονόμηση από ένα ποσοστό και πάνω.
Ο κ. Σκρέκας έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε κάθε δυνατή τεχνική βελτίωση στη λειτουργία της πλατφόρμας του τρέχοντος προγράμματος και να τηρηθεί αυστηρά το νέο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των προτάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ της περασμένης Παρασκευής, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα από τις 25.01.2021 αντί για τις 11.01.2021.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έναρξη των αιτήσεων θα γίνει στις 27.01.2021 αντί για τις 13.01.2021. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η υποβολή θα ξεκινήσει στις 29.01.2021 αντί για τις 15.01.2021 και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η ημερομηνία μετατίθεται για 01.02.2021 αντί για τις 20.01.2021.
Χρύσα Λιάγγου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)