Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας, καθώς όπως επισημαίνουν, τα Gala έχουν μείνει πάνω στα δέντρα, μιας και αντιμετωπίζουν πρόβλημα απορρόφησης από τις παραδοσιακές αγορές της Αιγύπτου, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, στην ποικιλία Gala, που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν, εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στην διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία τους. Στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε την συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, με αποτέλεσμα να καταστεί απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων και την πληρωμή τους. Και αυτό γιατί στην Αίγυπο επιτρέπεται η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1.600 ευρώ, ποσό που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη έξοδα μεταφοράς.ενώ οι ποσότητες που έχουν καταφέρει να εξάγουν είναι πολύ μικρότερες από τις καθιερωμένες.
Σύμφωνα, με ανάρτησή του, ο βουλευτής ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας, το ΥπΑΑΤ και το υπουργείο Εξωτερικών, προσανατολίζεται σε εξεύρεση εναλλακτικών εξαγωγικών προορισμών για τα ελληνικά μήλα. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κώστα Φραγκογιάννη, ήδη έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ Υπ.ΑΑΤ – Υπ. Οικονομικών – ΑΑΔΕ για τον συντονισμό των ενεργειών, ενώ και η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο, εξετάζει τις δυνατότητες σύναψης διακρατικής συμφωνίας.
Να σημειωθεί, ότι τα εμπόδια που έχουν μπει στις εξαγωγές των πρώιμων μήλων, έχουν ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τους παραγωγούς, να διακινούνται τα μήλα με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, οι αγρότες να αδυνατούν να πληρώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, μέσα και εφόδια, να μην υπάρχει εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειες τους, με ορατό τον κίνδυνο πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.
(in.gr)