Ακόμα ένα μεγάλο έργο ΣΔΙΤ προωθεί προς υλοποίηση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και αφορά και πάλι τη δημιουργία ενός Φράγματος (μετά από το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική).

Αυτή τη φορά πρόκειται για το Φράγμα του ποταμού Ενιπέα στα Φάρσαλα στο οποίο περιλαμβάνονται τα δίκτυα διανομής νερού και άλλα συνοδά έργα.

Η αρχή έγινε με την απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή στις 2 Μαρτίου, να χαρακτηριστεί ως ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε ποσό με ΦΠΑ 70 εκατ. ευρώ.

Με άλλη απόφαση του, το υπουργείο ΥΠΟΜΕ αποφάσισε την ανάθεση, μέσω διαγωνισμού, σε Τεχνικό Σύμβουλο την ωρίμανση του έργου, με ποσό 172.360 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με πρόσκληση και καλέστηκαν οι:

α) Γ. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ.

β) ΕΜΒΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ

γ) HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

δ)ΥΔΡΟΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗ ΛΑΖΑΡΟΣ Σ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε.

Τα επόμενα βήματα μέχρι τη δημοπράτηση

Το επόμενο βήμα είναι η κατάθεση πρότασης από το υπουργείο στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την έκδοση απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα («ΔΕΣΔΙΤ»), προκειμένου το έργο να υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3389/2005, όπως ισχύει.

Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η δημοπράτηση του έργου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2021 και η διάρκεια της ΣΔΙΤ υπολογίζεται σε 25-30 χρόνια. Το έργο εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει όλες τις μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Η υλοποίηση του έργου θεωρείται ύψιστης προτεραιότητας και αναγκαία για την εξασφάλιση:

(α) της αντιπλημμυρικής προστασίας των κατάντη του φράγματος περιοχών,

(β) της άρδευσης 110.000 στρεμμάτων περίπου σε Φάρσαλα, Αλμυρό και Δομοκό,

(γ) της ύδρευσης ελλειμματικών περιοχών, και

(δ) της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων και της διατήρησης οικολογικής παροχής.

Τα ωφέλη στη γεωργία από τη δημιουργία του Φράγματος

Η δημιουργία φράγματος στον Ενιπέα, δίδει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης 76 έως 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το χρόνο εξασφαλίζοντας 50 εκατ. κυβικά μέτρα για άρδευση και ύδρευση ανατρέποντας το αρνητικό υδατικό ισοζύγιο της προσχωματικής πεδιάδας των Φαρσάλων.

Παρέχονται 15,50 εκατ. κυβικά μέτρα για οικολογική παροχή, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μία διαρκή ροή στον Ενιπέα της τάξεως του 0,50 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Αρκετά σοβαρή ποσότητα νερού στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η οικολογική παροχή, συμμετέχει στον εμπλουτισμό της πεδιάδας των Φαρσάλων, ενώ δίδεται τη δυνατότητα ενεργειακής εκμετάλλευσης των 50 εκατ. κυβικών μέτρων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Nίκος Καραγιάννης (ypodomes.com)