Ο Λαρισαίος καθηγητής  Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης, σε άρθρο του στο «Βήμα», αναφέρεται στη σημασία του εμβολιασμού ζητώντας από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τη Δικαιοσύνη «να παρέμβουν στους καιροσκόπους, στους πολιτικά και οικονομικά επιτηδευμένους αντιεμβολιαστές που διαδίδουν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ψεύδη».

Στο άρθρο του σημειώνει τα εξής:

Η παγκόσμια κοινότητα είναι σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που απειλεί την κοινωνική και βιολογική ζωή μας. Ο κορωνοϊός μάς θέλει σκλάβους του, να τον υπηρετούμε, να δυναμώνει, να κατακυριεύει τον κόσμο. Μας θέλει κρυμμένους, να μην έχουμε ζωή, να δουλεύουμε νύχτα-μέρα γι’ αυτόν.

Το πόλεμο αυτόν θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί, πλούσιοι και φτωχοί, άτομα και συλλογικότητες. Προς το παρόν, το μόνο όπλο που έχουμε εναντίον του είναι το εμβόλιο, υπερόπλο που έχει τη δύναμη να τον νικήσει, να τον ξεπαστρέψει.

Ο πόλεμος αυτός έχει τους στρατηγούς του, την πρώτη γραμμή και τις εφεδρείες, τους λιποτάκτες και τους μαυραγορίτες. Στην πρώτη γραμμή είναι οι πολίτες, οι επαγγελματίες που έρχονται εκεί έξω σε επαφή με τον εχθρό. Στον πόλεμο η πρώτη γραμμή επιστρατεύεται, δεν έχει επιλογή, η αποφυγή της συμμετοχής στη μάχη μοιάζει με λιποταξία.

Οι στρατηγοί της μάχης, η πολιτεία και η κυβέρνηση, οφείλουν να προχωρήσουν στην επιστράτευση, στη συστράτευση των μαχητών της πρώτης γραμμής. Ξεκίνησαν με τους υγειονομικούς και τους φροντιστές των ηλικιωμένων, πρέπει σε εύλογο χρόνο (δεν υπάρχει πολύς λόγω της εξαιρετικά λοιμογόνου μεταλλαγής Δέλτα) να προχωρήσουν στους εκπαιδευτικούς, στους επαγγελματίες της εστίασης, της μετακίνησης (ταξί/λεωφορεία).

Οι στρατηγοί της μάχης οφείλουν να προστατεύσουν και τις εφεδρείες, στα μετόπισθεν αυτού του πολέμου. Πρώτα και κύρια τις ευπαθείς ομάδες (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, χημειοθεραπευόμενοι), που ο εμβολιασμός με δύο δόσεις δεν απέδωσε μια ικανή ανοσία προστασίας τους από τον εχθρό, αποφασίζοντας άμεσα (όπως προτείνει πλέον η διεθνής ιατρική βιβλιογραφία) τη χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου.

Κατόπιν, τις ουσιαστικές εφεδρείες της χώρας, τα παιδιά μας. Ο εμβολιασμός των μαθητών 12-15 ετών πρέπει να ανοίξει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου στα σχολεία τους και στους παιδιάτρους τους, ενώ αυτός των εφήβων 15-17 να ξεκινήσει άμεσα, όπως ήδη έχουν κάνει πάνω από 50 χώρες διεθνώς. Τα εμβόλια είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και ασφαλή και αποτελεσματικά στα παιδιά 12-17 ετών.

Οι στρατηγοί της μάχης οφείλουν να περιορίσουν τους αισχρούς μαυραγορίτες του πολέμου αυτού. Πολιτεία, επιστημονικοί φορείς, Δικαιοσύνη πρέπει πλέον να παρέμβουν στους καιροσκόπους, στους πολιτικά και οικονομικά επιτηδευμένους αντιεμβολιαστές που διαδίδουν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία ψεύδη, ατεκμηρίωτες επιστημονικά απόψεις, κάποιοι σε αντιποίηση υγειονομικού επαγγέλματος.

Δεν είναι «δημοκρατικό» τους δικαίωμα να οδηγούν συνανθρώπους τους στα νοσοκομεία ή στην απώλεια ζωής. Αποτελούν «ξενοδοχεία θανάτου», όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο σεβαστός καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, χτίζουν καριέρες πάνω στη δυστυχία μας να χάνουμε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας.

Ας τολμήσουν οι στρατηγοί της μάχης να κάνουν στο 4ο κύμα επίθεσης του εχθρού αυτό που έκαναν με πανθομολογούμενη διεθνώς επιτυχία στο 1ο κύμα, όταν πήραν θαρρετές αποφάσεις έγκαιρα, όταν πήραν αποφάσεις που οι άλλοι δίσταζαν να πάρουν. Χώρες όπως ο Καναδάς, η Μάλτα κλείνουν για τους ανεμβολίαστους.

Ας δώσουμε το μήνυμα υποδοχής των εμβολιασμένων στη χώρα μας. Είναι πλέον πολλοί, θα είναι η πλειοψηφία πολύ σύντομα. Το επιτελείο συντονισμού του πολέμου στο Μαξίμου επιδεικνύει μέτρο και ενσυναίσθηση στις αποφάσεις του, παρά τις χυδαίες επιθέσεις που δέχεται από τους καιροσκόπους και τους μαυραγορίτες της πανδημίας, έχει επομένως το ηθικό δικαίωμα να προχωρήσει και στις δύσκολες αποφάσεις που απαιτεί ο πόλεμος που ζούμε. Εχει την πλειοψηφία των μαχητών μαζί του.

Σε λίγες ημέρες δυστυχώς οι λιποτάκτες ανεμβολίαστοι θα επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, οι προστατευμένοι, ελάχιστοι εμβολιασμένοι που τυχόν μολύνονται θα περνούν μια γριπώδη νόσο (αν την περνούν) στο σπίτι ή στο πόδι, ανεβάζοντας περαιτέρω και επικαιροποιώντας για τα νέα στελέχη την ανοσία τους σχεδόν δίχως τίμημα.

Οι ανεμβολίαστοι λιποτάκτες θα πειστούν από την ίδια τη ζωή πληρώνοντας, δυστυχώς, αχρείαστο τίμημα σε υγεία και θανάτους. Και θα είναι κρίμα και άδικο με 7,6 εκατομμύρια δωρεάν δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων στα ψυγεία μας.