Προσαρμογές, ώστε να περάσουν το φετινό καλοκαίρι με τις μικρότερες δυνατές απώλειες κι αν είναι δυνατό να μη μπουν μέσα, κάνουν οι επαγγελματίες σε τουριστικές περιοχές όλης της Βόρειας Ελλάδας, που δεν είναι μεταξύ των πλέον προβεβλημένων.
Από την περιοχή της Πιερίας και της Λάρισας, μέχρι τις Σέρρες και την Καβάλα, οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για ένα καταστροφικό καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν πως μέχρι σήμερα (στα μισά της θερινής σεζόν), τα Σαββατοκύριακα πηγαίνουν καλά, χάρις στον εσωτερικό τουρισμό.
Η εικόνα τις καθημερινές είναι αποκαρδιωτική. Στους Νέους Πόρους, στον Πλαταμώνα, στη Λεπτοκαρυά και το Λιτόχωρο, αλλά και στον Σταυρό, την Ασπροβάλτα, τα Βρασνά, την Ηράκλεια και τη μεγάλη παραλία της Καβάλας.
Η απουσία Βαλκάνιων τουριστών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι περιοχές αυτές εξάλλου στηρίζονται τα τελευταία χρόνια τουριστικά και συνεπώς οικονομικά στους Βαλκάνιους τουρίστες, με τους Έλληνες να έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Όπως τόνιζαν επαγγελματίες των περιοχών, «δεν σνομπάρει κανένας επαγγελματίας τον Έλληνα επισκέπτη. Κακώς υπάρχει αυτή η εντύπωση. Ωστόσο, οι ξένοι τουρίστες άφηναν πολλαπλάσιο εισόδημα, διότι νοίκιαζαν δωμάτια και στήριζαν τον ξενοδοχειακό κλάδο και τα ενοικιαζόμενα.
Οι Έλληνες είτε έρχονταν αυθημερόν είτε είχαν σπίτια. Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις εστίασης, που στηρίζονταν μέχρι φέτος κατά βάση στους αλλοδαπούς επισκέπτες και πολύ λιγότερο στους Έλληνες, διότι οι τελευταίοι επέλεγαν οικονομικότερες λύσεις στο φαγητό και στη διασκέδασή τους».
Φέτος όμως αυτή η εικόνα έχει ανατραπεί ελλείψει τουριστών.
Οι δήμαρχοι των συγκεκριμένων περιοχών κάνουν λόγο για συνεχείς ακυρώσεις κρατήσεων από τα Βαλκάνια και για «νεκρές» ζώνες τις καθημερινές.
Αποτέλεσμα είναι οι επαγγελματίες του τουρισμού να επιχειρούν να κάνουν προσαρμογές. Πρωτίστως στις τιμές. Πλέον για έναν χώρο στις περιοχές αυτές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι τέσσερα άτομα, η τιμή των 50 ευρώ τη βραδιά δεν είναι απαγορευτική ούτε για τα μέσα και χαμηλά εισοδήματα.
Στην εστίαση, ο καφές στην παραλία, χωρίς μάλιστα χρέωση της ξαπλώστρας και της ομπρέλας, έχει πέσει στα 3 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις και παρακάτω. Τα μικρά γεύματα επίσης μειώθηκαν σε τιμή, ενώ στα καφέ του Σταυρού για παράδειγμα ο καφές πωλείται κάτω των 3 ευρώ.
Σε ταβέρνες υπολογίζεται για πλήρες γεύμα τιμή γύρω στα 10 – 15 ευρώ το άτομο.
Προφανώς ακόμη υπάρχουν και περσινές τιμές, όμως συνολικά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, οι μειώσεις έχουν ξεπεράσει στις περισσότερες περιπτώσεις το 30%, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να γίνουν τα μαγαζιά πιο ελκυστικά στους Έλληνες επισκέπτες έστω του Σαββατοκύριακου.
Περίπτερα, μίνι μάρκετ και σούπερ μάρκετ καταγράφουν πολύ μικρότερες απώλειες, αν και όχι ευκαταφρόνητες. Οι τιμές παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρσι.
Από την άλλη Έλληνες επισκέπτες θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ένα έστω μικρό εισόδημα, ικανό όμως να στηρίξει πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν στον ορίζοντα... λουκέτο.
Οι περιοχές με σταθερό τουριστικό ρεύμα από τα αστικά κέντρα του συγκεκριμένου άξονα φαίνεται να τα βγάζουν πέρα.
Πλαταμώνας, Κατερίνη, Σταυρός και Ασπροβάλτα μπορούν να κρατήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, δύσκολα όμως θα βγάλουν την περίοδο μέχρι το άλλο καλοκαίρι οι επιχειρήσεις στις άλλες πολλές παραθαλάσσιες περιοχές.

voria.gr