Στα χωριά απέναντι από τον Ολυμπο, ανάμεσα στην Ελασσόνα και την Κοζάνη, μια ψηφιακή κοινότητα που κλείνει φέτος 10 χρόνια ζωής συνεχίζει τη δράση της, παράγοντας συνεχώς καλές ειδήσεις και αποτελώντας ένα θετικό παράδειγμα συμμετοχικότητας από τα κάτω.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Εφ.Συν.» ασχολείται με το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr (ρεπορτάζ στις 22 Νοεμβρίου 2015 και στις 30 Ιανουαρίου 2017), αλλά φαίνεται ότι δεν θα είναι και η τελευταία, αφού είναι πανευρωπαϊκή πια είδηση.
Το Sarantaporo.gr παρέλαβε στις αρχές του Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες το πρώτο βραβείο ενός σημαντικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρυζωνικότητα, του European Broadband Awards 2019, με άριστη βαθμολογία στην κατηγορία «δημιουργίας ζήτησης και χρήσης συνδεσιμότητας».
Αυτό που κάνει η ομάδα ως ψηφιακή κοινότητα, σε πρώτο επίπεδο, είναι η οικοδόμηση μιας σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής για ευρυζωνικότητα στα 15 χωριά της περιοχής στον Δήμο Ελασσόνας.
Διακρίθηκε, όμως, σε σχέση με τις άλλες υποψηφιότητες για το βραβείο κυρίως για το βάρος που δίνει στον ψηφιακό αλφαβητισμό, μοιράζοντας τη γνώση σε όσους συμμετέχουν με δράσεις εκπαίδευσης, σεμινάρια και απομακρυσμένη υποστήριξη, χτίζοντας ψηφιακές δεξιότητες σε μια περιοχή που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν είχε καν εύκολη πρόσβαση σε ευρυζωνική σύνδεση. Αλλά κάνει και πολύ περισσότερα.
Η αρχική ομάδα συγκροτήθηκε εθελοντικά το 2010 με σκοπό να φτιάξει μια σελίδα για το Σαραντάπορο, το χωριό των περισσότερων μελών, γρήγορα όμως φάνηκε ότι έπρεπε να δουλέψουν και πάνω στις τεχνολογικές υποδομές με πρώτη και σημαντικότερη τη δυνατότητα πρόσβασης της περιοχής και των κατοίκων στο δίκτυο.
Τότε στο χωριό έγινε κοινός τόπος ότι μπορούσες να «μπεις στο ίντερνετ» δωρεάν, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν πρώτα πρώτα τα νέα παιδιά και οι μαθητές σε μια περιοχή που πάσχιζε και πασχίζει ακόμα να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους. Σταδιακά ήρθαν και οι νέες προκλήσεις, με πρώτο μέλημα την ανάπτυξη των υποδομών.
Το Sarantaporo.gr βλέπει τον εαυτό του ως «κοινό αγαθό», ως πόρο ανοιχτό προς όλους και διαχειρίσιμο από όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτόν, ακολουθώντας το παράδειγμα των ασύρματων και ενσύρματων κοινοτικών δικτύων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Από το 2013 λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη ενός κοινοτικού ασύρματου δικτύου σε γεωγραφικά απομονωμένες και ψηφιακά αποκλεισμένες αγροτικές περιοχές, αλλά και την τόνωση της συμμετοχής των κατοίκων της περιοχής με σκοπό να μαθαίνουν να συντηρούν τις υποδομές και να αλληλοϋποστηρίζονται αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα και αναπτύσσοντας τη δράση τους.
Η τοπική ψηφιακή τηλεπικοινωνιακή υποδομή που έχει δημιουργηθεί, πέραν της δυνατότητας πρόσβασης στο δίκτυο που δίνει για τους κατοίκους της περιοχής, αποτελεί σήμερα και ένα εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για τους ντόπιους επιχειρηματίες, με αγρότες και κτηνοτρόφους να αξιοποιούν ήδη την προσβασιμότητα για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τη γεωργική τους εκμετάλλευση ή την επιχείρησή τους.
Το μέλλον
Οσον αφορά τα σχέδια για το μέλλον, όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Χρυσός, μέλος της ομάδας, «σε αυτή τη φάση συνεχίζουμε την επέκταση του δικτύου μας προς τις φάρμες κτηνοτρόφων της περιοχής, ετοιμάζουμε ένα μικρό πιλοτικό με χρήση αισθητήρων για υλοποίηση μιας λύσης Internet of Things για τους αγρότες της περιοχής, συζητάμε το ενδεχόμενο υλοποίησης μιας λύσης απομακρυσμένης φροντίδας για ηλικιωμένους σε συνεργασία με το CommonsLab του Ηρακλείου Κρήτης και εξετάζουμε τρόπους να επεκτείνουμε τα σεμινάρια ψηφιακού αλφαβητισμού στην περιοχή».
Για όσους ενδιαφέρονται η σελίδα www.sarantaporo.gr είναι γεμάτη από πληροφορίες και φαίνεται ότι σύντομα θα προσφέρει και νέες καλές ειδήσεις για τις ψηφιακές κοινότητες της χώρας.
efsyn.gr