Ένα δύσκολο εγχείρημα αποτολμά ο Δήμος Φαρσάλων, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και κοινωνικοποίηση των Ρομά, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή τους σε δράσεις και προσφέροντάς τους ευκαιρίες να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους και να καταθέσουν την άποψή τους συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενάντια στον αποκλεισμό μιας ομάδας πληθυσμού, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πολιτισμού και κοινωνικής ζωής, το οποίο πραγματοποιείται βάσει ενός σχεδίου δράσης, που έχει καταρτισθεί από τον Δήμο, στο πλαίσιο της πολιτικής «Υγιής πόλη» και του προγράμματος «I do».
Αφορά χίλιους Ρομά, οι οποίοι κατοικούν σε έκταση που τους έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Φαρσάλων.
Αναλυτικότερα, για ό,τι προγραμματίζεται αλλά και όσα ήδη υλοποιούνται, μιλά στην «Ε», η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ) κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου. «Ο Δήμος, λέει, σχεδίασε και υλοποιεί ένα Σχέδιο Δράσης που έχει σαν σκοπό την πλήρη κοινωνική φροντίδα, υποστήριξη, ενσωμάτωση και προώθηση στην απασχόληση των Ρομά.
Το Σχέδιο Δράσης κινείται στους άξονες Εθνικής Στρατηγικής, οι οποίοι είναι: Υγεία, στέγαση, εκπαίδευση, απασχόληση. Στο πλαίσιό του, καταρτίζει πρόγραμμα για τη στέγαση νέων οικογενειών ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των υπαρχουσών, με την ανάπτυξη υποδομών, με την παραχώρηση οικίσκων και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων.
Παράλληλα, έχει δημιουργήσει το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά μέσα στον οικισμό τους, όπου βρήκε σημαντική ανταπόκριση. Μεταξύ άλλων τους παρέχει διασύνδεση με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας στον Δήμο μας, στη Λάρισα καθώς και στην Αθήνα.
Επίσης ο Δήμος έχει δώσει προτεραιότητα στον παιδικό πληθυσμό Ρομά, σε δράσεις υγείας, όπως αυτή που υλοποιήθηκε πρόσφατα με τους «Γιατρούς του Κόσμου».
Η προσφορά και διανομή τροφίμων και φαρμάκων σε οικογένειες Ρομά που έχουν ανάγκη, επίσης είναι μια δράση που πραγματοποιούμε με σεβασμό στην προσωπικότητά τους με διακριτικότητα.
Παράλληλα, τους στηρίζουμε να γίνουν μέλη σε διάφορους συλλόγους των Φαρσάλων, όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι.
Σημαντική προσπάθεια γίνεται σε ό,τι αφορά στην ένταξη των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των μαθητών που παρακολουθούν προγράμματα προσχολικής και σχολικής ηλικίας, για την ομαλή ένταξή τους. Επίσης ο δήμος διαθέτει δασκάλα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για τα παιδιά του οικισμού μέσω του προγράμματος Παράρτημα Ρομά-Κέντρο Κοινότητας, καθώς και διαμεσολαβητή Ρομά.
Απ’ την άλλη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην εκπαίδευση ενηλίκων, οι οποίοι συμμετέχουν σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.
Σε ό,τι αφορά στην απασχόληση ο Δήμος παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες ευαισθητοποίησης για την επιχειρηματικότητα, για θέσεις εργασίας, υποστήριξης, σύνταξης βιογραφικού. Υλοποιεί τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας απασχολώντας και εργαζόμενους Ρομά, ενώ προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό Ρομά.
Ο Δήμος επίσης τους παρακινεί να συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση πολιτιστικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα, καθώς και τις γυναίκες να βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους στο πλαίσιο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης. Και όλα επίσης στοχεύουν στην ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου και στη συμμετοχή τους στα Τοπικά και Περιφερειακά Συμβούλια (δράση «I DO»)».
Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, οι παραπάνω δράσεις παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τον περασμένο Οκτώβρη, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές των συμμετεχόντων φορέων καθώς και της Dr Piroska Ostlin, διευθύντριας του τμήματος Πολιτικής Υγείας του ΠΟΥ.
«Ζητώ την υποστήριξή τους, για να δουλέψουμε μαζί και να πετύχει το εγχείρημα…», δηλώνει η πρόεδρος, απευθύνοντας κάλεσμα στους ενήλικες καταλήγοντας: «Η χαρά μου είναι τεράστια όταν βλέπω τα ματάκια των μικρών παιδιών να με κοιτούν με αγάπη. Αυτή είναι και η αποζημίωσή μου. Εκεί καταλαβαίνω ότι προσφέρω και παίρνω κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης είμαι περήφανη για το έργο μετεγκατάστασης που πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί και κατά συνέπεια θα προχωρήσει δίνοντας στον πληθυσμό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης».
Λένα Κισσάβου (Eλευθερία)