Μιλώντας για τα υποστελέχη Όμικρον 4 και 5, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Λαρισαίος Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης επισήμανε πως έχουν μεγάλη λοιμογόνο δράση αλλά σε κάθε περίπτωση και διαπιστωμένα, τα παλιά εμβόλια έχουν την δυνατότητα να μας προστατέψουν για ένα χρονικό διάστημα, κάτω των 4 μηνών μετά την τελευταία δόση, από την βαριά νόσηση, την νοσηλεία στο νοσοκομείο και την απώλεια της ζωής.

Υπάρχει μια φιλολογία ότι τα στελέχη Όμικρον 4 και 5 προκαλούν ηπιότερη νόσηση, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν άλλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ,. Γραβάνης. «Έχουμε αρκετά δεδομένα για τα στελέχη Όμικρον 4 και 5 από χώρες του εξωτερικού ευρωπαϊκές και μη. Στην Γαλλία λόγω αυτών των στελεχών αυξήθηκαν οι νοσηλείες την τελευταία εβδομάδα κατά 40%, στην Αγγλία κατά 34%, στην υπόλοιπη Ευρώπη που έχει καθυστερήσει να έρθει σε επαφή με τα συγκεκριμένα στελέχη κατά 20% και στην Αμερική κατά 18%. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο που πρέπει να μας κινητοποιήσει για να επαναφέρουμε μέτρα προστασίας για την αναστολή της διασποράς του ιού. Δυστυχώς τα εμβόλιά μας, παρότι μας προστατεύουν από την βαριά νόσηση και τον θάνατο κατά 90%, δεν διακόπτουν την διαμόλυνση στην κοινότητα» ανέφερε ο κ., Γραβάνης.

Όσο αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια με τα υποστελέχη της Όμικρον, αυτά αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο και μετά, σύμφωνα με τον κ. Γραβάνη, κατά συνέπεια μέχρι τότε τα άτομα που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν παρέλθει 6-7 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους καλό θα είναι να πάρουν τις δόσεις των παλιών εμβολίων, για να προστατευτούν από την βαριά νόσηση και την νοσηλεία. «Τα άτομα που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και για τα οποία έχουν παρέλθει 4-5 μήνες από την τελευταία δόση θα πρέπει να εμβολιαστούν ξανά, όπως και νεότερα άτομα κάτω των 60 ετών, με προβλήματα υγείας, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό τους» επισήμανε ο κ. Γραβάνης.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση και την ηλικιακή ομάδα των παιδιών άνω των 12 ετών, σημείωσε, πως ο αρμόδιος Οργανισμός των ΗΠΑ, έβγαλε μια οδηγία πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία, άτομα άνω των 12 ετών που είναι ανοσοκατεσταλμένα ή έχουν περάσει 6-7 μήνες από τον εμβολιασμό τους μπορούν να σκεφτούν να κάνουν την τρίτη δόση και ιδιαίτερα τα παιδιά με επιβαρυμένη υγεία.

Σχετικά με τις επαναλοιμώξεις, που αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της παραλλαγής Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, γνωρίζουμε με επιστημονικά δεδομένα πλέον, τόνισε ο κ. Γραβάνης, ότι όταν μολύνεται κανείς 2 ή 3 φορές με τον ιό, ανεξάρτητα από το στέλεχος που τον μολύνει, αυτό είναι πλέον προσθετικός κίνδυνος για το σύνδρομο χρόνιας Covid. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι υπολογίζοντας ότι είναι πάνω από 4,5 εκατ. οι πολίτες στην χώρα μας που έχουν μολυνθεί, είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος να ξανακολλήσουν και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια βλάβη τα επόμενα χρόνια, «άρα το πρόβλημα της χρόνιας Covid-19 αρχίζουμε τώρα να το αντιλαμβανόμαστε όσο αφορά την επίπτωση που θα έχει τα επόμενα χρόνια στην δημόσια υγεία». Επομένως, υπογράμμισε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην μολυνθούμε για πρώτη φορά και αν έχουμε μολυνθεί να προστατεύουμε τον εαυτό μας από επαναλοιμώξεις.

Όσο για το πότε φαίνεται να υποχωρεί η έξαρση του τελευταίου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας, ο κ. Γραβάνης αναφερόμενος σε μοντέλα που υπάρχουν και παίρνουν πληροφορίες από άλλες χώρες που ανέβηκε πιο νωρίς το συγκεκριμένο κύμα, σε Πορτογαλία και Ν. Αφρική, δείχνουν ότι αυτό το κύμα θα αρχίσει να εξασθενεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα βέβαιο. «Γι΄ αυτό πρέπει να προσέχουμε. Όσο για την μάσκα δεν χρειάζεται να μας την επιβάλει η πολιτεία. Η υγεία του καθενός μας και ο κίνδυνος να νοσήσουμε βαριά ή να χάσουμε την ζωή μας αφορά πρώτα και κύρια εμάς τους ίδιους. Κατά συνέπεια οι σώφρονες πολίτες που είναι ενημερώνουν και διαβάζουν θα πρέπει να έχουν την δική τους πολιτική όσο αφορά την προστασία τους» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

ertnews.gr