Η περιοχή της Αγιάς είναι μια ιδιαίτερη τοποθεσία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, η οποία διαθέτει ένα τεράστιο φυσικό πλούτο με επίκεντρο τον Κίσσαβο (Όσσα), αλλά και μια μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά.
Σημαντικό στοιχείο της περιοχής είναι τα νερά της, που ρέουν άφθονα σε μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα η Αγιά να είναι διαχρονικά πάρα πολύ εύφορη.
Η περιοχή της Αγιάς γνώρισε στο διάβα του χρόνου μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον σε όσους την επισκέπτονται και θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της αλλά και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά μνημεία της.
Σημαντικό αποτύπωμα, μεταξύ άλλων, έχουν αφήσει τα αρχοντικά και άλλα σημαντικά κτίρια, τα οποία είναι γέννημα της οικονομικής ευμάρειας που γνώρισε η περιοχή.
Μέχρι και σήμερα τα αρχοντικά αυτά αποτελούν πόλο έλξης για τους περιπατητές και γενικότερα για τους τουρίστες που επιλέγουν να επισκεφθούν την Αγιά.
Το αρχοντικό Αλεξούλη, για παράδειγμα, είναι ένα μεγάλο διώροφο οίκημα με τετράγωνη κάτοψη και τέσσερις χώρους σε κάθε όροφο, διατεταγμένους σταυροειδώς γύρω από κεντρική αίθουσα.
Το σπίτι χτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ενώ σε πολλούς χώρους διατηρούνται η παλαιά επίπλωση και ωραία ξυλόγλυπτα ταβάνια.
Αντίστοιχα, το αρχοντικό Πετράκη είναι ένα μεγάλο διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα, με ενδιαφέρουσες οροφογραφίες.
Σημαντικά κτίρια που δεσπόζουν στην ευρύτερη περιοχή είναι επίσης το αρχοντικό Μποστ, το αρχοντικό Φαβρ, η οικία – κηροπλαστείο Χατζημηχάλη (Δημήτριου Γεωργοβίτσα), αλλά και το παρθεναγωγείο Ιερόθεου (του 19ου αιώνα).
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, σημαντικό στοιχείο της ευρύτερης περιοχής είναι η οικονομική ανάπτυξη που είχε, βασιζόμενη στο σημαντικό φυσικό πλούτο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά μνημεία και ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο.
Για όλα τα παραπάνω, όπως είπε η κ. Σδρόλια, μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην περιοχή αφορά δράσεις περιπατητικής ξενάγησης σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς, όπου ο επισκέπτης θα μπορέσει να αντιληφθεί αυτό το σύμπλεγμα που οδήγησε την Αγιά στην οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη στα βάθη των ετών.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Ντάγκας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτόν τον καιρό βασίζονται καταρχάς στο γεγονός «ότι η πανδημία του κορονοϊού υποχρεώνει όλους μας να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μέσα σε μια νέα κανονικότητα, που εκ των πραγμάτων προσφέρεται για να έρθει σε επαφή ο επισκέπτης με το πλούσιο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον των περιοχών της υπαίθρου».
Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα ότι τα αρχοντικά της περιοχής αλλά και όλα τα σημαντικά κτίρια αποτελούν ένα σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο, που αξίζει κάποιος να γνωρίσει, αλλά και να έρθει σε επαφή με την ιστορία της Αγιάς.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)