Tην επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλες τις ηλικίες ως μέτρο προστασίας απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.
Επίσης καλεί όλους τους γιατρούς να συστρατευθούν και να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικά:
Ο Ιατρικός Σύλλογος  Λάρισας  για μία ακόμη φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την γρήγορη εξάπλωση της covid 19 στην χώρα αλλά και στην περιοχή μας.
Το στέλεχος «Δέλτα» που φαίνεται ότι θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες πυροδοτεί ήδη την έξαρση των κρουσμάτων χωρίς μέχρι στιγμής να αυξάνει την βαρύτητα της νόσου και να πιέζει το σύστημα υγείας, ενώ το μέλλον προβλέπεται εφιαλτικό. 
Μοναδικός τρόπος αναχαίτισης της αστραπιαίας διασποράς του ιού αποτελούν η αυστηρή τήρηση των προστατευτικών μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ αλλά κυρίως η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάνουμε ιδιαίτερη έκκληση στους ανεμβολίαστους άνω των 50 χρόνων να εμβολιαστούν άμεσα, επιδεικνύοντας έτσι υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία αλλά και στην οικογένειά τους, θωρακίζοντας όλα τα μέλη της και κυρίως τα μικρά παιδιά από τη διασπορά, συμβάλλοντας παράλληλα στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας στην κοινότητα.
Παράλληλα κάνουμε έκκληση σε όλους τους γιατρούς - μέλη μας να συστρατευθούν και να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην επιτάχυνση των εμβολιασμών καθόσον αυτό απορρέει από την συνταγματική επιταγή περί κοινωνικής αλληλεγγύης και τον Όρκο του Ιπποκράτη.
Καλούμε ακόμα και εκείνους τους λίγους που δεν εμβολιάστηκαν ή και αυτούς που διατυπώνουν δημόσια ή κατ’ ιδίαν αντιεπιστημονικές και ατεκμηρίωτες απόψεις περί μη τεκνοποίησης και τερατογένεσης ως παρενέργειες των εμβολίων να σκεφτούν ένα πράγμα: αν η φωτογραφία της πρωτεϊνικής δομής της ακίδας του ιού, που μπαίνει στο σώμα μας με το εμβόλιο, μπορεί να προκαλέσει τις παρενέργειες τις οποίες λανθασμένα πιστεύουν, τότε ας σκεφτούν το τι μπορεί να  προκαλέσει στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον ο ίδιος ο ιός κατά τη νόσηση και έτσι θα δώσουν την απάντηση μόνοι τους.
Είναι πλέον επιστημονικά παραδεκτό πως το εμβόλιο δεν εισέρχεται στο γονιδίωμα του ατόμου και δεν προσβάλλει το κύημα, ενώ αντίθετα η θετικοποίηση και η νόσηση της εγκύου προσβάλλει το έμβρυο μέσω του πλακούντα και οδηγεί στην γέννηση θετικού στον ιό νεογνού με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως κατ’ επανάληψη επιβεβαιώνει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ήδη, σήμερα, νοσηλεύονται μικρά βρέφη, με διαφορετική βαρύτητα νόσησης, σε όλη τη χώρα.
Επίσης, κάνουμε έκκληση σε όσους πέρασαν από την κόλαση των ΜΕΘ να γίνουν κοινωνοί του Εμβολιασμού σε όσους από τους συμπολίτες μας ακόμα
δυσπιστούν.
Προτείνουμε επίσης, να μην προβάλλονται με ανακοινώσεις τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με μια μόνο δόση, γιατί έτσι δημιουργείται εσφαλμένη εντύπωση περί προστατευτικής ανοσιακής κάλυψης και στέλνουμε λάθος μήνυμα, από τη στιγμή που είναι ήδη επιστημονικά σαφές το ότι χρειάζονται 15 μέρες και από τη δεύτερη δόση για προστατευτούμε από τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας  για τον εθελοντικό εμβολιασμό παιδιών και εφήβων επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει να βρει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα να λειτουργεί μέσα σε ένα ασφαλές και ήρεμο υγειονομικά περιβάλλον, θωρακισμένο από τις επιθέσεις των μεταλλάξεων του ιού.
2. Θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη και οι παλινωδίες της διαχείρισης κατά την διάρκεια του δευτέρου και τρίτου κύματος με το «κλείσε- άνοιξε» των σχολικών μονάδων, καθόσον οι εναλλαγές αυτές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοσωματική υγεία αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών.
3. Είναι αναγκαίο όλοι να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά διασπείρουν, είναι υπερμεταδότες προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείονται εξαιρετικά σπάνιες βαριές νοσήσεις του τύπου του υπερφλεγμονώδους συνδρόμου, με μη αναστρέψιμες επιπλοκές κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι ήπιες νοσήσεις ενδεχομένως επιφέρουν μακροχρόνια κόπωση ή και διαταραχές της μνήμης.
4. Το ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον μιας σχολικής μονάδος θα πρέπει να περιλαμβάνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υπολοίπου μικρού ποσοστού  των εκπαιδευτικών και λοιπών εργαζόμενων σε αυτή, την πιστή τήρηση των προστατευτικών μέτρων και πρωτοκόλλων από τα εμβολιασμένα και μη παιδιά και από την περιοδική επιτήρηση με rapid tests.
5. Οι εθελοντικοί εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων θα πρέπει να έχουν την γονική συναίνεση, μετά από συζήτηση με τον προσωπικό τους παιδίατρο που στην συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί τον κύριο μοχλό επιτυχίας της εμβολιαστικής αυτής προσέγγισης.
Σημαντικό ρόλο στην φάση αυτή του εμβολιασμού θα παίξουν οι ιδιώτες παιδίατροι, τους οποίους συμβουλεύονται ακόμα και ως νεαροί ενήλικες για θέματα εμβολιασμού.
6. Η ασφάλεια των εμβολίων για τα παιδιά και τους εφήβους καθορίζεται ως θετική από τους αρμόδιους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς (EMA, FDA),  που έχουν άλλωστε δώσει και την έγκρισή τους.       
7. Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποιημένη έκθεση του ECDC, τα κρούσματα σε παιδιά θα αυξηθούν σε σχέση με αυτά στον ενήλικο πληθυσμό, όπου το ποσοστό εμβολιασμού αυξάνεται. 
Πιστεύουμε ακράδαντα πως για να αυξήσουμε την υπολειπόμενη εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή μας και κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και για να προετοιμάσουμε κατάλληλα το εκπαιδευτικό σύστημα ενόψει του επόμενου σχολικού έτους,  απαιτείται συνέργια πολλών φορέων και όχι αυστηρά μόνο υπηρεσιακών παραγόντων.
Για τον λόγο αυτό, καλούμε τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό να δρομολογήσει άμεσα σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς: Αυτοδιοίκηση
(Περιφέρεια-Δήμοι), Εκκλησία Ιατρική Σχολή, Διοίκηση 5ης ΥΠΕ και Νοσοκομείων, Ιατρικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, ΣΘΕΒ, Οικονομικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Σύλλογος Ψυχολόγων, Σύλλογος Παιδιάτρων, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Εστίασης, Εργατικό Κέντρο, Σύλλογοι Νοσηλευτών- Νοσηλευτριών, Μαιών και εργαζομένων σε Δημόσιες και Ιδιωτικές Δομές Υγείας, Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών.