Με καθυστέρηση επτά μηνών, δέκα χρόνια μετά την κτηματογράφηση του μεγαλύτερου μέρους του Δήμου Λαρισαίων και δύο χρόνια μετά την ένταξη των τριών προ-καποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και των Τεμπών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ξεκινά από τον ερχόμενο μήνα η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις τελευταίες εναπομείνασες εκτός κτηματολογίου περιοχές του νομού, ενός υπολοίπου του Δήμου Λαρισαίων, της Αγιάς, των Φαρσάλων και του Κιλελέρ.

Η τελευταία γενιά της κτηματογράφησης του νομού αναμενόταν να ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο ωστόσο ο μετασχηματισμός του "Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου σε δημόσιο φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προκάλεσε εμπλοκή στην πρόοδο του έργου, θέτοντας εκτός χρονοδιαγράμματος τη συλλογή δηλώσεων για περίπου 284.000 δικαιώματα ιδιοκτητών ακινήτων του νομού. Η ώρα να ξεκινήσει όμως η διαδικασία έφθασε, η περίοδος προετοιμασίας για το μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει τη σύμβαση κτηματογράφησης ολοκληρώθηκε, στα τρία γραφεία κτηματογράφησης επικρατεί οργασμός εργασιών και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε… Από μεθαύριο Τρίτη 20 Νοεμβρίου το προσωπικό της αναδόχου εταιρείας «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2», συνολικά 70 άτομα, δικηγόροι, μηχανικοί και διοικητικοί, θα είναι στη διάθεση των πολιτών προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη διαδικασία, να τους κατευθύνουν για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και να απαντήσουν σε κάθε απορία. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο από τα τρία Γραφεία Κτηματογράφησης, Λάρισας-Κιλελέρ (στο 5ο χλμ. Λάρισας - Αθηνών, δίπλα από την επιχείρηση Storismenos), στην Αγιά (επί της Λαρίσης 11), και στα Φάρσαλα (Καναδά 2 και Αχιλλέως) όσο και στα ειδικά Σημεία Ενημέρωσης Πολιτών (ΣΕΠ) που λειτουργούν ήδη από τις αρχές του χρόνου σε Κοιλάδα, Νίκαια και Αχίλλειο. Η υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, με την ακριβή ημερομηνία να οριστικοποιείται εντός των προσεχών ημερών και να ανακοινώνεται επισήμως από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

ΟΙ ΥΠΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι περιοχές που θα κτηματογραφηθούν στην τελευταία αυτή φάση είναι οι εξής:

* ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΑΜΥΓΔΑΛΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ, ΚΟΙΛΑΔΑ, ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ, ΛΟΥΤΡΟ, ΜΑΝΔΡΑ, ΡΑΧΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 19.040. Θυμίζουμε πως από το 2008 έως το 2013 είχαν κτηματογραφηθεί περίπου 80.000 δικαιώματα ιδιοκτησιών του Δήμου Λαρισαίων, Αμφιθέας και Κουλουρίου.

* ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: ΑΓΙΑ, ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΗ, ΑΝΑΒΡΑ, ΑΝΑΤΟΛΗ, ΓΕΡΑΚΑΡΙ, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΑΦΟΣ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΚΑΣΤΡΙ, ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΜΕΛΙΒΟΙΑ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ, ΟΜΟΛΙΟ, ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ, ΠΟΤΑΜΙΑ, ΣΚΗΤΗ, ΣΚΛΗΘΡΟ, ΣΤΟΜΙΟ, ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 71.378.

* ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΕΙΑ, ΑΧΙΛΛΕΙΟ, ΒΑΜΒΑΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ, ΒΡΥΣΙΑ, ΔΑΣΟΛΟΦΟΣ, ΔΕΝΔΡΑ, ΔΙΛΟΦΟΣ, ΕΡΕΤΡΙΑ, ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΑ, ΚΑΤΩΧΩΡΙ, ΚΡΗΝΗ, ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΥΔΡΙΟ, ΝΑΡΘΑΚΙ, ΝΕΡΑΪΔΑ, ΠΟΛΥΔΑΜΕΙΟ, ΠΟΛΥΝΕΡΙ, ΡΕΥΜΑΤΙΑ, ΣΙΤΟΧΩΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΣΚΟΤΟΥΣΣΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ, ΥΠΕΡΕΙΑ, ΦΑΡΣΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΕΣ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 84.386.

* ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΑΓΝΑΝΤΕΡΗ, ΑΡΜΕΝΙΟ, ΒΟΥΝΑΙΝΑ, ΓΛΑΥΚΗ, ΔΙΛΟΦΟ, ΔΟΞΑΡΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ, ΖΑΠΠΕΙΟ, ΚΑΛΑΜΑΚΙ, ΚΙΛΕΛΕΡ (ΚΥΨΕΛΗΣ), ΚΡΑΝΝΩΝΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, ΜΕΛΙΑ, ΜΕΛΙΣΣΑ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΙΚΡΟ ΒΟΥΝΟ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ, ΜΥΡΩΝ, ΝΑΜΑΤΑ, ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ, ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΝΕΕΣ ΚΑΡΥΕΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΝΙΚΗ, ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ, ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ, ΣΩΤΗΡΙΟ, ΧΑΛΚΗ, ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ. Συνολικά τα δικαιώματα είναι 108.976.

ΤΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Τι σημαίνει, όμως, η εκκίνηση της διαδικασίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών αυτών, τι πρέπει να ξέρουν και πόσο θα τους στοιχίσει; * Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε πως όλοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών άρχισαν να παραλαμβάνουν, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΛ, ένα ενημερωτικό έντυπο με χρηστικές πληροφορίες γύρω από τη διαδικασία, τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες των παραλείψεών τους… Όπως είναι γνωστό ακίνητα που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», θα περιέλθουν στο Δημόσιο και όσοι θελήσουν να τα διεκδικήσουν θα εμπλακούν σε δικαστικό κυκεώνα, ξέχωρα ότι δεν θα μπορούν να βγάλουν οικοδομική άδεια ή να τα μεταβιβάσουν. * Η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας θα κρατήσει συνολικά τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού (η προθεσμία δηλαδή θα λήξει τον Μάρτιο) και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Ωστόσο είθισται να δίνεται κάποια παράταση. Πάντως η κτηματογράφηση, με όλες τις φάσεις περαιωμένες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021. * Με δεδομένο ότι το προσωπικό των Γραφείων Κτηματογράφησης θα δρα υποστηρικτικά στη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου της Δήλωσης, το οποίο θα προμηθευτούν είτε από το γραφείο είτε θα το τυπώσουν ηλεκτρονικά από το www.ktimatologio. gr, οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνετό θα είναι να έχουν μεριμνήσει για το αντίγραφο των συμβολαίων τους (ή των άλλων εγγράφων) που να τεκμηριώνουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα στο ακίνητο. Να αναζητήσουν δηλαδή το πιστοποιητικό μεταγραφής στο οικείο υποθηκοφυλακείο, να έχουν τακτοποιήσει τυχόν εκκρεμότητες (π.χ. αποδοχή κληρονομιάς) ή σε περίπτωση χρησικτησίας (όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας δηλαδή), αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση να υποβάλουν διάφορα έγγραφα που να αποδεικνύουν επί 20ετίας τουλάχιστον το ιδιοκτησιακό δικαίωμα (όπως Ε9, λογαριασμοί κοινής ωφελείας, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων κ.ά). * Επίσης οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε είτε να προσκομίσουν στοιχεία εντοπισμού του ακινήτου (εξαρτημένο τοπογραφικό λέγεται) ή να το υποδείξουν με κάποιον άλλο τρόπο, εκτύπωση θέασης από την αντίστοιχη εφαρμογή της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», 13ψήφιος αριθμός ΟΣΔΕ, αριθμός τεμαχίου διανομής ή αναδασμού).

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Ειδικότερα σε μια πρώτη προσέγγιση της «Ε» για την όλη διαδικασία, η υποβολή των δηλώσεων θα γίνει είτε με την παρουσία τους στα γραφεία κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά καθώς η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής της δήλωσης ιδιοκτησίας, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr παραμένει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας. Μέσω αυτής ο πολίτης μπορεί μόνος του (χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία, αν έχει μια στοιχειώδη εξοικείωση με ψηφιακό περιβάλλον) να καταχωρίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να υποβάλει (ψηφιακά) τα απαραίτητα έγγραφα και να εντοπίσει το ακίνητό του στους χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η δήλωση ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) θα είναι υποχρεωτική με την υποβολή της δήλωσης, ενώ η πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής. * Μαζί με τη δήλωση καταθέτει ένα απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του (π.χ. συμβόλαιο), φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο υποθηκοφυλακείο (αν και η προσκόμισή του μπορεί να γίνει και σε μεταγενέστερο χρόνο), φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, αποδεικτικό ΑΦΜ, το Ε9, καθώς και τοπογραφικό διάγραμμα. * Ακολούθως εντοπίζεται το ακίνητό του στους ψηφιακούς χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Στις αγροτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν διανομές ή αναδασμοί, τα όρια των ιδιοκτησιών είναι ασαφή και η συμμετοχή του ιδιοκτήτη στη διαδικασία για τον προσδιορισμό της ιδιοκτησίας του θεωρείται καθοριστική. * Με τη δήλωση καταβάλλεται ένα ανταποδοτικό τέλος, "κτηματόσημο" συνηθίστηκε να λέγεται, που είναι 35 ευρώ για κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους. Στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το τέλος. Η δεύτερη δόση του "κτηματόσημου" θα έρθει αργότερα όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση όλης της χώρας και θα είναι ίση με ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος, η οποία υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου (αντικειμενική αξία) μείον 20.000 ευρώ. Να σημειωθεί τέλος πως όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για τη φάση της συλλογής των δηλώσεων του Κτηματολογίου περιγράφονται αναλυτικά στο φυλλάδιο που είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του φορέα: http://www.ktimatologio.gr/mediacenter/Publications/2951.pdf.

Γιώργος Νούλης