Η επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, πρόκειται να καθιερώσει το νησί ανάμεσα στις πλέον καινοτόμες και «πράσινες» περιοχές όχι μόνο της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Η συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν είναι η μοναδική, καθώς δήμοι σε όλη την Ελλάδα πρωτοπορούν και υιοθετούν καλές πρακτικές προς μίμηση.
Αρκετοί είναι οι ελληνικοί δήμοι οι οποίοι, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των δημοτών τους, προσπαθούν να δώσουν λύση μέσω δράσεων οι οποίες αποδεικνύονται αποτελεσματικές. Δεν είναι, δε, λίγες οι φορές που οι καινοτόμες αυτές πρακτικές φιγουράρουν ανάμεσα σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές, κερδίζοντας τα εύσημα.
Νέες τεχνολογίες, βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής, υγεία και πρόνοια, ενσωμάτωση μειονοτικών ομάδων, όπως είναι οι πρόσφυγες, είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους επενδύουν οι δήμοι και διακρίνονται.
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ενωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» συλλέγει και αξιολογεί κάποιες καλές πρακτικές δήμων, στηριζόμενη, μεταξύ άλλων, στην καινοτομία, στην αποτελεσματικότητα και στη βιωσιμότητα.
Κοζάνη
Είναι ο πρώτος δήμος της χώρας ο οποίος ξεκίνησε την ανακύκλωση χαρτιού πόρτα πόρτα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Ο Δήμος Κοζάνης έχει καταφέρει να κάνει την ανακύκλωση χαρτιού στην ίδια την πηγή. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου, περισσότεροι από 1.000 στάτορες - μια μεταλλική κατασκευή χωρητικότητας 250 λίτρων - έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό πολυκατοικιών, σχολείων, υπηρεσιών και καταστημάτων, όπου γίνεται η ανακύκλωση.
Καρδίτσα
Η ανάγκη για εργατικά χέρια γης είναι κάθε χρόνο μεγάλη, με τους εργοδότες να ψάχνουν άτομα για τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους. Λύση προσπάθησε να δώσει ο Δήμος Καρδίτσας μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας του, που έχει αναλάβει από το 2018 τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε αγρότες και αιτούντες άσυλο.
Λάρισα
Μέσα στο καλοκαίρι, μια ιδέα που είχε γεννηθεί το προηγούμενο διάστημα άρχισε να υλοποιείται. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λάρισας είναι πλέον γεγονός. Αλλωστε, η Λάρισα είναι η συντονίστρια πόλη της UNESCO για το πώς οι τοπικές κοινωνίες διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας Δημήτρη Δεληγιάννη, ο οποίος έχει την πολιτική ευθύνη του εγχειρήματος, με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται ένας πυρήνας νέων ανθρώπων, οι οποίοι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στα κοινά της πόλης.
Νέοι ηλικίας 17 έως 30 ετών από συλλογικότητες της πόλης, μαθητικά συμβούλια, εκπρόσωποι ΑμεΑ, Ρομά και προσφύγων, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων συγκροτούν το όργανο, το οποίο συνεδριάζει και συγκροτεί επιτροπές.
tanea.gr