Σε μια σειρά δεσμεύσεων για τον πρωτογενή τομέα προχώρησε σήμερα από τον Τύρναβο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της περιοχής στο δημαρχείο.
Νωρίτερα ο κ. Αραχωβίτης, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θ. Κουρεμπέ, και το δήμαρχο Τυρνάβου, Π. Σαρχώση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει κάποιες λεπτομέρειες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αμβυκούχων σημειώνοντας ότι προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα.
Ο κ. Αραχωβίτης εξήγγειλε από τον Τύρναβο και την ένταξη της αχλαδοκαλλιέργειας σε πρόγραμμα Ντεμίνιμις, ενώ αναφερόμενος σε ζητήματα των κτηνοτρόφων, προανήγγειλε πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας. Σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις πήραν ήδη τα μηνύματα, ανακοίνωσε την δημοσίευση ΚΥΑ που θα διέπει την εμπορία και διακίνηση του γάλακτος με αυστηρές προβλέψεις και δεσμεύσεις για τις εισαγωγές.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που θα έλθει άμεσα στη Βουλή για θέματα του πρωτογενούς τομέα και θα έχει διατάξεις για τις συνεταιριστικές οργανώσεις ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων τόνισε ότι δεν θα εκποιηθούν αφού είναι περιουσία των γενεών και όχι των συνεταίρων. Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει απαλλαγή διοικούντων για χρέη των οργανώσεών τους αλλά μόνο αναστολή διώξεων μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
Τόσο ο κ. Αραχωβίτης όσο και ο κ. Κουρεμπές αναφερόμενοι σε θέματα κανονισμού του ΕΛΓΑ αφού ξεκαθάρισαν ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να έχει το δημόσιο χαρακτήρα του και να είναι ανταποδοτικός για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και τόνισαν ότι επίκεινται αλλαγές στον κανονισμό βάσει των αποτελεσμάτων αναλογιστικής μελέτης που θα συνταχτεί άμεσα.
Τέλος ο κ. Αραχωβίτης απαντώντας σε αίτημα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για την Τεχνική Εκθεση περί βοσκοτόπων τόνισε ότι οι αλλαγές που έγιναν αναφορικά με τα στρέμματα εξασφαλίζουν εκτάσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους και έτσι δεν υπάρχουν συνέπειες από την τεχνική έκθεση.
Ο δήμαρχος
Τους κ.κ. Αραχωβίτη και Κουρεμπέ υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Σαρχώσης ο οποίος τόνισε την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ δήμου, υπουργείου και ΕΛΓΑ υποστηρίζοντας ότι αυτή η συνεργασία τους τελευταίους μήνες έφερε σημαντικά αποτελέσματα όπως την αντιμετώπιση του προβλήματος των αμβυκούχων το 2018, την ένταξη ροδάκινων και αχλαδιών στο Ντεμίνιμις, την αναμπέλωση και την υλοποίηση κάποιων σημαντικών δράσεων για το δήμο και τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής.
Με τους κτηνοτρόφους
Οι κ.κ. Αραχωβίτης και Κουρεμπές είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβου και συζήτησαν θέματα που τους απασχολούν, ενώ αμέσως μετά είδαν και τη διοίκηση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας.
Η σύσκεψη
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη ανοικτή σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην οποία εκπρόσωποι των φορέων των αγροτών θέτουν τα αιτήματά τους στον υπουργό και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ περιμένοντας σχετικές απαντήσεις.

paidis.com