Η βασική οδηγία του Υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Περιφερειών για συνεργασία ανάμεσα στις υγειονομικές μονάδες προς όφελος των ασθενών επιβεβαιώθηκε σε συνάντηση υπό τον Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ., κ. Φ. Σερέτη και των εκπροσώπων των δύο Νοσοκομείων της πόλης, του Διοικητή του Γ.Ν. Λάρισας, Γρηγόρη Βλαχάκη, του Διοικητή του Π.Γ.Ν. Λάρισας, Δημήτρη Κατσικονούρη, του Διευθυντή του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Γ.Ν. Λάρισας, Ε. Αλεξίου και της Διευθύντριας του Εργαστηρίου Ακτινολογίας - Ιατρικής Απεικόνισης του Π.Γ.Ν. Λάρισας, Μ. Βλυχού, ενώ στην συνάντηση συμμετείχαν οι υποδιοικητές της 5ης Υ.ΠΕ., Στ. Παπαγεωργίου και Η. Τσιαούσης καθώς και ο αναπληρωτής Διοικητής του Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ. Αποστολίνας.
Στα πλαίσια αυτά παρουσιάστηκε η επιστημονική συνεργασία ανάμεσα στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γ.Ν. Λάρισας και το Εργαστήριο Ακτινολογίας - Ιατρικής Απεικόνισης του Π.Γ.Ν. Λάρισας, που αφορά μία εξειδικευμένη και κλινικά απαραίτητη υπηρεσία για την απεικόνιση της καρδιάς με σύγχρονες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας που παρέχεται στο Γ.Ν. Λάρισας μετά τη λειτουργία του ιατρείου για ασθενείς με θαλασσαιμία και θα παρέχεται πλέον και στον γενικότερο πληθυσμό.
Ο εξειδικευμένος αυτός έλεγχος αφορά την εξέταση με πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία (MRI), και περιλαμβάνει τόσο την αναίμακτη ποσοτικοποίηση της εναπόθεσης σιδήρου στην καρδιά και στα συμπαγή όργανα της κοιλίας, όσο και τη λεπτομερή μελέτη για τον εντοπισμό επικίνδυνων επιπλοκών, σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Το πρωτόκολλο αυτό εφαρμόζεται στο Γ.Ν. Λάρισας και έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα, με την προμήθεια ενός ειδικού λογισμικού που αφορά τη μελέτη της καρδιακής λειτουργίας με τεχνικές Μαγνητικής Τομογραφίας (CMR) σε αυτούς του ασθενείς και διευρύνεται προκειμένου να ανταποκρίνεται όσο το δυνατό πληρέστερα στις ανάγκες του πληθυσμού της 5ης ΥΠΕ.
Τελικός στόχος των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας, Γενικού και Πανεπιστημιακού, η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Κέντρου απεικόνισης, πρωτίστως με αναφορά στις καρδιακές παθήσεις, που στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών προς τους ασθενείς της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της χώρας.
Η προσπάθεια των δύο Τμημάτων, με τεράστιο κλινικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, έχει την στήριξη των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο Διοικητών θα συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.