Σε μια κίνηση που αποσκοπεί να διατηρήσει την ισορροπία με την Τουρκία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο προχωρά η Ελλάδα με την αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή φέρνει μαζί τις κι άλλες συμφωνίες. Σύμφωνα με κεντρικό δελτίο ειδήσεων, Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν στην αγορά τριών UAV MQ- 9 με δύο επίγειους σταθμούς εξυπηρέτησης έναντι των 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Όμως η συμφωνία περιλαμβάνει και την εγκατάσταση δύο τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού στην αεροπορική βάση της Λάρισας ενώ μετά τα μέσα καλοκαιριού στην 110 πτέρυγα μάχης οι Αμερικανοί θα προσγειώσουν τα νέας γενιάς drones, τα Global Hawk.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν να ενισχύσουν την Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά καθώς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που θα έχει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία απέναντι στους S-400 που θα «κλειδώνουν» τα ελληνικά μαχητικά σχεδόν στην... απογείωση.
Μετά ότι «επιβιώνει» θα το αναλαμβάνει η ΤΗΚ. Αυτή η ανισορροπία θα είναι γεγονός μετά το καλοκαίρι και έπρεπε άμεσα να αποκατασταθεί με κάποιους πολλαπλασιαστές ισχύος.
Η επένδυση των ΕΔ σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη δε σταματάει στα MQ-9 Reaper, καθώς, σε τελική φάση μπαίνει το UCAV nEUROn, ένα όπλο-φονιάς που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τουρκική αεράμυνα.
Είναι γνωστό ότι κάτω από άκρα μυστικότητα στην Γαλλία εδώ και τρεις μήνες ετοιμάζεται ένα πρωτότυπο UCAV ΝEUROn, με σκοπό την μαζική παραγωγή του για τις χώρες που συνεισφέρουν στην κατασκευή του (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), σκορπίζοντας αισιοδοξία στην ελληνική ΠΑ.
Το ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα τις δίνει σοβαρά πλεονέκτήματα σε ότι αφορά την προμήθεια και την διαθεσιμότητα του συστήματος.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα (μέχρι το καλοκαίρι) θεωρείται ότι θα μπορούν να παραληφθούν οι πρώτες μονάδες.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε συμπεριλάβει το UCAV στα μελλοντικά εξοπλιστικά της προγράμματα με το σχέδιο απόκτησης 150 μονάδων μέχρι το 2025.
Κιμάκιο Αμερικανών προ ημερών βρέθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας με σκοπό να κάνει αυτοψία στους χώρους της πτέρυγας για να διαπιστώσει αν οι εγκαταστάσεις, οι χώροι και αρκετές άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, είναι ικανές να φιλοξενήσουν για περίπου έναν χρόνο- ίσως και κάτι παραπάνω- τα προηγμένης τεχνολογίας Μη Επανδρωμένα Global Hawk.
Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί θεωρούν πλέον Ρωσία και Τουρκία ως ένα «μπλοκ» και θέλουν να ενισχύσουν την «πρώτη γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ» στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία την οποία την βλέπουν ως «ξένο σώμα» όσο αυτή είναι ερντογανική. Μόλις ξαναγίνει κεμαλική το «τραγούδι» θα αλλάξει άμεσα...
Ο επίσημος λόγος αυτής της αυτοψίας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι πως η βάση της γειτονικής Ιταλίας στη Σιγκονέλα πρέπει να υποστεί έργα συντήρησης κι άλλες εργασίες στον διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης αλλά δεν ισχύει.
Το πρόβλημα των Αμερικανών είναι τα Στενά τα οποία τελούν υπό τουρκικό έλεγχο. Δεν θέλουν να «χαριστούν» στην Μόσχα και αναζητούν τρόπο να τα πάρουν οι ίδιοι. Η Ελλάδα παίζει μείζονα ρόλο στους νέους ξαφνικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και θέλουν να την επανεξοπλίσουν τάχιστα και τουλάχιστον για αρχή να δείξουν πως την στηρίζουν.
Δεν είναι παράλογο που το ενδιαφέρον τους στράφηκε στην Λάρισα από τη στιγμή που εδώ και περίπου δυο χρόνια επιχειρούν απ’ εκεί τα MQ-9 Reaper, τα οποία μεταστάθμευσαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης από την Αφρική.
Θεόφραστος Ανδρεόπουλος (pronews.gr)