Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας σήμερα και από την συζήτηση που κάναμε στην ΕΡΤ Λάρισας με τον Δημήτρη Λιόλιο, διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και πρ. του ΚΟΙΣΠΕ για ψυχικά ασθενείς, αλλά και από τις καθημερινές προσωπικές μας εμπειρίες, συνειδητοποιούμε ότι, ακόμη, η επίσκεψη στον ψυχίατρο θεωρείται ταμπού.
Όπως και η χρήση κάποιου φαρμάκου που θα βοηθήσει να βγούμε από μια κατάσταση έντονου στρες ή κατάθλιψης.
Στη Λάρισα, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, δημόσιες, προσφέρουν η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και η Ψυχιατρική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με έναν ψυχίατρο και τέσσερις ψυχολόγους.
Επίσης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας που βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στη Νεάπολη.
Μέχρι τώρα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας βρίσκεται μόλις μια παιδοψυχίατρος, τα ραντεβού της οποίας είναι ασφυκτικά. Ο Δημήτρης Λιόλιος ανακοίνωσε, μέσω της ΕΡΤ, την πρόσληψη ακόμη δύο ψυχιάτρων που θα ενισχύσουν το Κέντρο και θα αναλάβουν υπηρεσία τις επόμενες μέρες.
«Το ζήτησα με την ανάληψη της θητείας μου, το καταφέραμε 3 χρόνια μετά…» ανέφερε ο κ.Λιόλιος, ωστόσο ικανοποιημένος που επιτέλους περατώθηκε.
Παράλληλα, εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ η συγκρότηση δύο κινητών μονάδων ψυχικής υγείας για τη Λάρισα και ήδη στελεχώνονται.
Τί είναι οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας;
Πρόκειται για δύο ομάδες επιστημόνων, η μία για ενήλικες, η άλλη για παιδιά. Η κάθε μία αποτελείται από έναν ψυχίατρο, έναν ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και έργο τους είναι η κατ΄οίκον επισκέψεις.
Προτεραιότητα θα δοθεί σε βαριά περιστατικά ψυχικά νοσούντων που δεν βγαίνουν από το σπίτι και ζουν αποκλεισμένοι, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους.
Στη Λάρισα, λειτουργεί ακόμη μια δομή ψυχικής υγείας, ο ΚΟΙΣΠΕ Μυρμιδόνες, μέσω του οποίου λήπτες υπηρεσιών υγείας βρίσκουν εργασία και επανεστάσσονται στην κοινωνική ζωή.

ert.gr