Μεγάλη είναι η ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς των Γόννων και της περιοχής γενικότερα σχετικά με την περσυνή ακαρπία της ελιάς, λόγω του ισχυρού παγετού του περασμένου Απριλίου και την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις αποζημιώσεις των παραγωγών.

Παρά τον επιτόπιο έλεγχο από τον ΕΛΓΑ και το γεγονός ότι λόγω της ακαρπίας δεν έγινε η δακοκτονία για το 2021 και ενώ οι καλλιεργητικές φροντίδες από τους παραγωγούς συνεχίζουν να γίνονται και μάλιστα με πολύ αυξημένο το κόστος αυτών, δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τυχόν αποζημιώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα μας αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να αποστείλει φάκελο για αποζημιώσεις ακαρπίας λόγω παγετού στην Ε.Ε. ενώ όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου - Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία - έχουν υποβάλλει ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. ολοκληρωμένους φακέλους με το αίτημά τους για αναγνώριση των δυσμενών περσυνών καιρικών φαινομένων (ακραίοι και συνεχόμενοι παγετοί) προκειμένου να λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί την προβλεπόμενη κοινοτική στήριξη. 

Υπάρχει κίνδυνος, τονίζουν οι παραγωγοί,  να αποζημιωθούν για ακαρπία οι ελαιοπαραγωγοί αυτών των χωρών και η Ελλάδα να μην καταφέρει να πάρει ευρωπαϊκά κονδύλια από το πρόγραμμα «Παγετός Άνοιξη 2021».

Σήμερα, Φλεβάρης 2022, δεν είναι γνωστό στους παραγωγούς αν έχει κατατεθεί από το ΥπΑΑΤ ο αντίστοιχος φάκελος και κάνουν έκκληση στους αρμόδιους στον ΕΛΓΑ, στο Υπουργείο, στους τοπικούς παράγοντες να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος ώστε να μη χαθούν για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς (perataria.gr)