Ανοίγοντας το θεματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Ειρωνία της ιστορίας, να καταλήγεις, για να αποφύγεις έναν αναθεωρητή, παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να υπογράφεις μια συμφωνία με κάποιον που έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική. Αυτό είναι το ΝΑΤΟ σήμερα. Εκεί οδήγησαν ο κ. Στόλτενμπεργκ και οι μεγάλες δυνάμεις, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Είναι απαράδεκτο να οδηγείται η συμμαχία από τους εκβιασμούς του κ. Ερντογάν και αντί να κλείνει την πόρτα των εξοπλισμών στην Τουρκία, να την ανοίγει διάπλατα. Κανείς δεν θα παίζει με τα δικαιώματα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, σημείωσε πως «οι παραινέσεις 'βρείτε τα' του κ. Στόλτενμπεργκ, αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο, να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη χώρα μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με μια χώρα διεθνή ταραξία που ανάβει συνεχώς φωτιές σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Αναφορικά με την απάντηση της κυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως προχωράει σε δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο και επισήμανε πως για το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής «παραμένει προτεραιότητα το εμπάργκο όπλων, καθώς είναι το μόνο ισχυρό μήνυμα απέναντι σε έναν αναθεωρητή ηγέτη».

Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας, το 2019 πανηγύριζε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και σήμερα όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζει αχρείαστη την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, εν μέσω ενός καταστροφικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, που απειλεί και τις δύο χώρες».

Αναφερόμενος στο κλίμα εκλογολογίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έλεγε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, για να τονίσει πως «όλο το υπουργικό συμβούλιο διαρρέει στους δημοσιογράφους για εκλογές το φθινόπωρο».

«Δεν είναι μία δύναμη συνέπειας, είναι μία δύναμη οπορτουνισμού που φοβάται το χειμώνα και βιάζεται να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, για να μη βιώσει ο ελληνικός λαός τα επίχειρα των πολιτικών της επιλογών», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας και το πρόβλημα της ακρίβειας, είπε πως «η ακρίβεια κάνει αφόρητη την καθημερινότητα του λαού» και πρόσθεσε πως «φέτος, εκατομμύρια Έλληνες θα νιώθουν ξένοι στον τόπο τους, θα δυσκολεύονται ακόμη και να κάνουν διακοπές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε βαθιά νεοφιλελεύθερες τις επιλογές της κυβέρνησης στα πεδία της κοινωνικής κατοικίας και των παροχών υγείας, σημειώνοντας πως πρόκειται για τομείς, για την αναβάθμιση των οποίων δεν αξιοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αντίθετα έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε δε, ότι «για να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας, πρέπει να μειώνουμε το φόρο στη μισθωτή εργασία και όχι στα μερίσματα, καθώς έτσι στηρίζουμε τον εργαζόμενο».

Για τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την άμεση ανακούφισή του από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, καλύπτοντας μέρος του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών, με επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιστροφή του ΕΦΚ των καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης και χρηματοδότηση αγροτών - γεωργικών επιχειρήσεων - συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

Σε στρατηγικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για ένα εθνικό παραγωγικό μοντέλο, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας για τα βασικά εθνικά μας προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φέτα κλπ., μέσα από τα σχέδια ανάπτυξης κάθε Περιφέρειας. Αναφέρθηκε στη παροχή κινήτρων για την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αγροτική παραγωγή, την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολάζουσας γης από τους νέους και τη διευκόλυνση της απασχόλησης εργατών γης.

Επίσης μίλησε για την στήριξη νέας, σύγχρονης μορφής συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, για μέτρα που αφορούν την μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την αξιοποίηση των βοσκοτόπων. Μεταξύ άλλων μίλησε για την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, για εργα υποδομής, για την ανάγκη σύνδεσης και συνέργειας του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, καθώς επίσης και την προώθηση της έρευνας και των καινοτόμων καλλιεργητικών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)