Αυξάνονται δραματικά οι νοσηλείες στις απλές κλίνες Covid-19, αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατά σχεδόν 20% κάθε εβδομάδα. Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊόύ έχουν φτάσει τους 2.510 ασθενείς στις απλές κλίνες νοσηλείας, ενώ επιπλέον 127 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τους 115 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.

Μόνο σε μία εβδομάδα (11-17 Ιουλίου 2022) -όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ στην επιδημιολογική έκθεση της Τρίτης (19/7)– εισήχθησαν στα νοσοκομεία 2.540 ασθενείς. Επίσης, στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται 67 παιδιά με κορονοϊό, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύεται από τις 14 Ιουλίου και ένα παιδάκι μόλις 5 ετών.

Όπως αναφέρουν στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται κατά 20% κάθε εβδομάδα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των νέων εισαγωγών κατά την εβδομάδα αναφοράς –σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ– ήταν 363 ασθενείς, αυξημένος κατά 11% σε σχέση με την προηγούμενη.

“Δεν μπορεί κανείς να μην ανησυχεί με τη συνεχή αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Όχι μόνο στις κλινικές αλλά και στις ΜΕΘ. Η άρση των περιοριστικών μέτρων στοιχίζει. Γι’ αυτό να φοράμε με δική μας πρωτοβουλία μάσκες παντού”, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία και προσθέτουν, πως σταδιακά χάνεται η σχετική κανονικότητα που είχαν ανακτήσει με πολύ κόπο τα νοσοκομεία κατά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 2.510 ασθενείς στις συνολικά 4.138 διαθέσιμες κλίνες Covid.

Την περασμένη εβδομάδα (13/7) νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία 2.210 ασθενείς με κορονοϊό.

Πριν δύο εβδομάδες (5/7) νοσηλεύονταν 1. 874 ασθενείς. Η αύξηση από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι της τάξης του 20%.

Η συνεχής αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με κορονοϊό, οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη δέσμευση κλινικών non Covid για την εξυπηρέτηση των Covid περιστατικών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.

Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής μετά από κάθε εφημερία γεμίζουν ράντζα και φορεία, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος:

“Το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο και κουρασμένο. Πόσο να αντέξει με τέτοια πίεση και απώλειες 10.000 υγειονομικών σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι”, αναφέρει.

Αναλυτικά οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων, οι αναλυτικοί αριθμοί των νοσηλευόμενων ασθενών ανά νοσοκομείο, είναι οι εξής:

Αττική

Ευαγγελισμός: 114 ασθενείς σε 131 κλίνες
Σωτηρία: 114 στις 178 κλίνες
Γεννηματάς Αθήνας: 91 ασθενείς σε 91 κλίνες
Αττικόν: 91 ασθενείς στις 102 κλίνες
Γ.Ν. Νίκαιας: 68 ασθενείς στις 75 κλίνες

Βόρεια Ελλάδα

ΑΧΕΠΑ: 93 ασθενείς στις 110 κλίνες
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 67 ασθενείς στις 138 κλίνες
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: 26 ασθενείς σε 50 κλίνες
Νοσοκομείο Δράμας: 20 ασθενείς σε 30 κλίνες

Υπόλοιπη Ελλάδα

Παν/κο Νοσοκομείο Λάρισας: 31 ασθενείς στις 75 κλίνες
Παν/κο Ιωαννίνων: 20 ασθενείς στις 30 κλίνες
Πεν/κο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ): 31 ασθενείς στις 34 κλίνες
Νοσοκομείο Καλαμάτας: 37 ασθενείς σε 45 κλίνες
Νοσοκομείο Κέρκυρας: 22 ασθενείς σε 26 κλίνες
Νοσοκομείο Ζακύνθου: 12 ασθενείς σε 19 κλίνες
Νοσοκομείο Ρόδου: 21 ασθενείς σε 38 κλίνες

Νοσηλείες σε ΜΕΘ

Στις ΜΕΘ Covid-19 νοσηλεύονται 127 ασθενείς, σε σύνολο 258 κλινών ΜΕΘ που δεσμεύονται συνολικά για περιστατικά κορονοϊού. Οι 115 από αυτούς τους ασθενείς, είναι διασωληνωμένοι.

Πριν μια εβδομάδα (13/7) νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 101 ασθενείς και πριν δύο εβδομάδες (5/7) 81 ασθενείς.

“Κάθε εβδομάδα η αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών με κορονοϊό αγγίζει το 20% και στις ΜΕΘ”, λένε οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνιστούν στους πολίτες να φορούν μάσκα και να κάνουν τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων και στενής επαφής με κρούσμα.

“Συνιστούμε, επίσης, στους πολίτες, να τηρούν τη καραντίνα. Πάνω από τις διακοπές είναι η υγεία. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις, να ενισχύσει το σύστημα, να αρθούν οι άδικες αναστολές εργασίας. Με τέτοια στελέχωση δεν θα αντέξουμε φθινόπωρο και χειμώνα που αναμένονται πιο δύσκολα”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Γιάννα Σουλάκη (iatropedia.gr)