Στην επαναφορά του αρχικού υφιστάμενου χάρτη που περιλαμβάνει όλες τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του νομού και ουσιαστικά ακυρώνει τον χάρτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που τόση αναστάτωση δημιούργησε στους δικαιούχους παραγωγούς της εξισωτικής αποζημίωσης προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προφανώς υλοποιήθηκε η εντολή που είχε δώσει ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για επαναξιολόγηση του χάρτη που συνέταξε το ΓΠΑ και παρουσίασε αρχές Σεπτεμβρίου ο Γ.Γ. του υπουργείου Χαρ. Κασίμης, προκαλώντας τότε αναστάτωση, κυρίως στον κτηνοτροφικό κόσμο του νομού.
Όπως προκύπτει από τον νέο οριστικοποιημένο χάρτη, ο οποίος θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ε.Ε. την Δευτέρα 19/11 ορεινές ή περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (όπως είναι πλέον η ορολογία των μειονεκτικών περιοχών) στο νομό Λάρισας παραμένουν όλες εκείνες που συμπεριλαμβάνονταν στον περσινό κατάλογο, με βάση τον οποίο μοιράστηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Στα περσινά 76 χωριά του νομού προστέθηκε -για το 2019- και το Δ.Δ. της Αιγάνης.
Ο Β. Κόκκαλης
Υπενθυμίζεται ότι αρχές του μήνα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης είχε εκφράσει, την δυσφορία του για τους χειρισμούς στο θέμα του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμη, ζητώντας από τις υπηρεσίες του υπουργείου να επανασυντάξουν τον περίφημο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψην κι άλλες ιδιαιτερότητες των περιοχών, όπου αναπτύσσεται η κτηνοτροφία.
Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: "Όπως είχα δηλώσει προ ημερών θα καταβάλλονταν κάθε δυνατή προσπάθεια, στο μέτρο του νομίμου και εφικτού από το ΥΠΑΑΤ για αποκατάσταση των όποιων αδικιών προέκυπταν από την σύνταξη του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών. Σίγουρα λάθη έγιναν απ όλους, κυρίως από υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ δυστυχώς η δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δώσαμε μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτη τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των παραγωγών, κυρίως των κτηνοτρόφων, στις Περιφέρειες και στους δήμους να καταθέσουν προτάσεις, κυρίως σχέδια που αποδεικνύουν τις πραγματικά μειονεκτικές περιοχές και θεωρώ ότι προλάβαμε, μέσα στις προθεσμίες, να λύσουμε το πρόβλημα. Θα συνεχίσω να πιστεύω ότι μέσα από ειλικρινή διάλογο, διάθεση για συνεργασία  και προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον πάντα θα καταλήγουμε σε επιθυμητά αποτελέσματα».

ypaithros.gr