Με προσέλευση που ξεπέρασε τις 44.000 και 60% περισσότερους εμπορικούς επισκέπτες η φετινή Agrothessaly, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το τετραήμερο 28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ότι θα είναι πιο επιτυχημένη διοργάνωση προ διετίας.
Το 2017 –η Agrothessaly πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια κατά τα μονά έτη, που στο πρόγραμμα της ΔΕΘ – Helexpo δεν υπάρχει Agrotica- ήταν η πρώτη, στην οποία ο δήμος Λάρισας συνεργάστηκε με τον εθνικό εκθεσιακό φορέα.
Στόχος ήταν η αναβάθμιση της έκθεσης από περιφερειακή, που ήταν τα πρώτα της 20 χρόνια, σε πανελλήνιας εμβέλειας με διεθνή χαρακτηριστικά, κάτι που επετεύχθη.
«Η πόλη και ο δήμος Λάρισας επενδύσαμε στη συνεργασία με τη ΔΕΘ και νομίζω ότι μπορούμε όλοι να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα» επισημαίνει στη voria.gr ο κ. Παναγιώτης Νταής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του δήμου Λάρισας για την Agrothessaly, ο οποίος ως αρμόδιος αντιδήμαρχος από το 2014 είχε εργαστεί για την αναβάθμιση της.
«Διαπιστώσαμε από το 2015, όταν ως νέα διοίκηση στο δήμο διοργανώσαμε την 10η Agrothessaly μόνο με δικές μας δυνάμεις, ότι η εξέλιξη “περνούσε” μέσα από τη συνεργασία με τον φορέα που είχε αφενός μεγάλη εμβέλεια και αφετέρου τεχνογνωσία» υπογραμμίζει ο κ. Νταής.
Ο ίδιος διευκρινίζει παράλληλα ότι στόχος αυτού του ανοίγματος –όπως και της διοργάνωσης του «Πάρκου των Ευχών» τα τελευταία δύο χρόνια κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων- είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στη Λάρισα. Κάτι που τα τελευταία χρόνια συμβαίνει, αλλά –ταυτόχρονα- η προσέλευση όλο και περισσότερων επισκεπτών παραμένει διαρκής επιδίωξη.
Για τον Παναγιώτη Νταή το μυστικό της επιτυχίας είναι μάλλον απλό: Η αποδοχή ότι ρόλος των οργανισμών της αυτοδιοίκησης είναι να επιδιώκουν διαρκώς την ανάπτυξη, χωρίς, όμως, να γίνονται οι ίδιοι επιχειρηματίες.
«Μπορεί το άμεσο κέρδος του δήμου Λάρισας να μην είναι μεγάλο από σημαντικά γεγονότα, όπως -για παράδειγμα- η Agrothessaly, αλλά και το “Πάρκο των Ευχών”, αλλά τα έμμεσα οφέλη της πόλης, της τοπικής κοινωνίας και της αγοράς είναι τεράστια» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τόσο ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, όσο και οι Λαρισαίοι αναγνωρίζουν τα θετικά αποτελέσματα.
Όπως θυμίζει, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΘ – Helexpo, που βασίζονται σε διεθνώς αναγνωρισμένα μοντέλα, το 2017 η Agrothessaly εισέφερε στην οικονομία της Λάρισας περί τα 2,5 – 3 εκατ. ευρώ. Προφανώς από τη φετινή διοργάνωση, τα κέρδη της τοπικής οικονομίας είναι ακόμη μεγαλύτερα –ενδεχομένως πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ- καθώς όλα τα μεγέθη της έκθεσης (εκθέτες, επισκέπτες κ.λπ.) αυξήθηκαν.
Ένα ακόμη πρακτικό όφελος για το δήμο Λάρισας από το επίπεδο των τελευταίων δύο Agrothessaly, που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – Helexpo, είναι ότι έχει υποβάλλει φάκελο συμμετοχής στην Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων. Όταν αυτό συμβεί η Agrothessaly θα συμπεριληφθεί στο διεθνές πρόγραμμα εκθέσεων αγροδιατροφής, με σημαντικά οφέλη τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και προβολής, όσο και διεθνών συμμετοχών.
Η συνεργασία, όμως, του δήμου Λάρισας με τη ΔΕΘ – Helexpo αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα εκθεσιακά γεγονότα, που σχετίζονται με την αγροδιατροφή. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Νταής, ο οποίος ενόψει των επερχόμενων εκλογών δηλώνει ότι «κοιτάει μπροστά», το Μάιο του 2020 –ο φετινός Μάιος είναι εκλογικός και δεν προσφέρεται- ο δήμος Λάρισας με τη συνεργασία της ΔΕΘ - Helexpo θα διοργανώσει έκθεση ελληνικών αποσταγμάτων (ούζο, τσίπουρο, διάφορα λικέρ κ.λπ.), με παράλληλη παρουσίαση συνοδευτικών, όπως είναι οι ελιές, τα τουρσιά και τα παστά. Τέτοια αυτόνομη έκθεση εγχώριων παραγωγών αποσταγμάτων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, παρά την πλούσια ποικιλία των ελληνικών αποσταγμάτων και –κυρίως- τις δυνατότητες που έχει ο κλάδος τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά.
voria.gr